Publisert 4. februar 2000

Vestavind Offshore har kunngjort hvilke grupperinger som får være med videre i kampen om Norges første offshore vindmøllepark. Mange av navnene er kjente for olje-Norge.

30 INTERESSERTE: Forteller Vestavind-sjef Tore
Engevik. (Foto: MAIKEN REE)

De fire grupperingene som er valgt ut er Westcon, Reinertsen, Technip og Vici Ventus.

Westcon driver verft i ølensvåg i Rogaland, og jobber blant annet mye med oppgraderinger og vedlikehold av flyttbare innretninger. Selskapet leder et konsortium bestående av Kruse Smith, Norconsult og Eide Marine Services. Sistnevnte er også et kjent navn innen oljebransjen.

Reinertsen jobber både med prosessanlegg, rørledninger og vedlikehold og modifikasjon, og ble blant annet tildelt vedlikeholdskontrakter for fire milliarder kroner av Statoil i sommer. Selskapet arbeider sammen med Vattenfall om å sikre seg kontrakten på Vestavind.

Også Technip er valgt ut til å gå videre. Selskapet har bygget seg opp som leverandør av ingeniørtjenester og prosjektledelse til oljebransjen, og er blant annet store på installasjon av subsea-utstyr.

Den siste grupperingen er trolig den som er minst kjent for den norske oljebransjen. Vici Ventur ledes av energiselskapet Lyse, men har flere kontaktpunkter mot oljebransjen. Med på laget er nemlig AF Gruppen, som er moderselskapet til AF Decom som jobber med avvikling av oljeinstallasjoner, og Dr. Techn. Olav Olsen, som har designet betongunderstellet til flere norske plattformer, blant annet Draugen.

Ifølge en pressemelding skal til sammen 30 grupperinger ha vist sin interesse for oppdraget med å designe, sette sammen og installere fundament, tårn og turbin på vindparken utenfor Harøya i Møre og Romsdal.

– Det har vært en voldsom interesse fra en rekke sterke aktører i inn- og utland for å være med på å utvikle kompetansen i en helt ny industri, sier administrerende direktør Tore Engevik i Vestavind Offshore i en pressemelding.

Anlegget skal bestå av mellom 38 og 92 turbiner, og en forventer at prosjektet vil koste mellom seks og syv milliarder kroner.

– Vi har nå muligheten til å skape en ny standard i en industri som har potensial til å overta mye for olje- og gassproduksjonen. Industrien med basis i den petromarine næringen kan og bør bli ledende på offshore vindkraft, et marked som vil vokse med mange milliarder kroner de kommende årene, sier Engevik.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger