Publisert 2. april 2007

Minst 15 mennesker er omkommet i tsunamien som vasket bort flere landsbyer på Salomonøyene natt til mandag etter et kraftig jordskjelv i Stillehavet. Tallet kan stige.

NTB

– Det har kommet inn rapporter om at over 15 personer har mistet livet bare rundt Gizo, men de andre øyene kan jeg ikke fortelle dere noe om, sier provinsleder Alex Lokopio til Radio New Zealand.

Han legger til at det er et desperat behov for nødhjelp til området som ble rammet.

– Det vi trenger nå er vann, telt og mat, fordi nesten 3.000 – 4.000 mennesker befinner seg oppe i fjellsiden i Gizo, sier Gizo.

Telefon- og elektrisitetsnettet ble ødelagt under tsunamien og tallet på omkomne og omfanget av skadene er derfor fortsatt uklart.

– Flere landsbyer ble fullstendig utslettet, opplyser lederen for landets nasjonale katastroferåd, Fred Fakari.

Kraftig skjelv
Mandagens tsunami ble utløst av et kraftig jordskjelv i havet rundt 350 kilometer nordvest for Salomonøyenes hovedstad Honiara, mellom øyene Bougainville og New Georgia.

Det første skjelvet ble målt til rundt 8 på Richters skala og fant sted klokka 7.40 mandag morgen lokal tid. Senere ble det registrert flere etterskjelv, det kraftigste målt til 6,7.
Jordskjelvene utløste full panikk i Honiara og andre tettsteder, og forårsaket størst ødeleggelser på øya Gizo der flere hus raste sammen og et sykehus fikk store skader.

Fosset inn
En tolv år gammel jente omkom da tsunamien veltet inn over Gizo, og en eldre kvinne omkom da huset hun befant seg i ble vasket på sjøen.

– Det var en ekstrem bølge. Vannet steg trolig 4-5 meter og fosset innover, forteller Danny Kennedy i Gizo.

På øya Simbo forteller innbyggerne at tsunamien fosset nærmere 200 meter inn over land, og på naboøya Mono er fire mennesker meldt savnet etter flere jordskred.

Lik i sjøen
– Vi ber folk søke tilflukt oppe i høyden i tilfelle nye bølger. Vi er vant til sykloner men ikke dette, sa Julian McLeod ved redningstjenesten på Salomonøyene tidligere mandag.

Robert Iroga, som er redaktør i avisa Solomon Star, frykter at tallet på omkomne kan komme til å stige og viser til ubekreftede meldinger om lik i sjøen utenfor en av øyene som ble hardest rammet.

– Ubekreftede meldinger vi har mottatt tyder på at øya ble vasket bort og at lik flyter i havet. Dette forteller folk på bakken der, sier Iroga.

Stengte badestrender
Pacific Tsunami Warning Centre sendte først ut tsunamivarsel for hele stillehavsregionen, noe som førte til innstilte ferjeavganger og stengte badestrender i Australia. Senere ble varselet trukket tilbake.

Salomonøyene ligger drøyt 2.500 kilometer øst for Australia og har under 500.000 innbyggere, fordelt på flere titall småøyer.

Øyene var tidligere et britisk protektorat, og fikk sin selvstendighet først i 1978.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger