Publisert 4. februar 2000

Ilandføring, undervannsutbygging og en lokal driftsorganisasjon er tiltakene som skal sikre lokale ringvirkninger i nordområder, ifølge StatoilHydro-sjef Helge Lund.

åPNET ODV: Helge Lund, konsernsjef i StatoilHyd-
ro, vil skape verdier i nord ved å bruke utbygging-
smodeller som Ormen Lange og Snøhvit.
(foto:MAIKEN REE)

Lund holdt årets første foredrag under den årlige konferansen Offshore, drift og vedlikehold i Bergen, og med temaet Sikker drift i Lofoten/Nordområdene var det nok å ta for seg.

StatoilHydro-sjefen sa han kunne forstå de som tviler på at olje- og gassindustrien kan etablere seg i Lofoten og Vesterålen, hvor fiskerinæringen er så tungt forankret.

– All aktivitet er forbundet med risiko, men vi vet at utslippene fra vår industri er få. Det må stilles strengere krav til seismikk og boring i dette området, i tillegg til at oljevern er et stort tema, sa Lund fra talerstolen.

Strenge krav
Lund trakk særlig fram områdene omtalt som Nordland VI og VII, som er svært kystnære områder.

– Mange stiller spørsmål om hva som kan skje dersom et utslipp skjer i Lofoten og Vesterålen. Men her er det viktig å innse at stor skipstrafikk i området også er en trussel for området. Forskjellen ligger i beredskapen, sa Lund, og henviste til de strenge beredskapskravene som stilles til olje- og gassindustrien.

Hvordan utvikle nord?
Ringvirkninger for lokalmiljøet har vært en aktuell problemstilling i debatten om oljeboring i nordområdet, og også Lund belyste næringens påvirkningskraft.

– Skal vi kunne skape ringvirkninger må vi være bevisst på våre handlinger, og da særlig utbyggingsløsninger, hvor man har driftsorganisasjonen og en systematisk leverandørutvikling, sa Lund.

Primært ønsker StatoilHydro å ilandføre ressurser fra Nordland VI og VII, slik gjort på Snøhvit og Ormen Lange. De to prosjektene ble flittig brukt som eksempler, og viser ifølge Lund hvor langt industrien er villig til å strekke seg for å skape lokale verdier.

Helst subsea
– Vi ønsker også mest mulig undervannsutbygging, samtidig som vi organiserer driftsorganisasjonen lokalt. Det er også viktig for oss å kunne kvalifisere lokale bedrifter og gjøre det mulig for dem å by på kontraktene som legges ut. Vi har satt krav om at man må ha et lokalt kontor, men har også åpnet for allianser mellom mindre bedrifter som kan aksepteres som tilbydere, sier Lund.

Nå ber Lund om at debatten rundt åpningen av oljevirksomhet i nord blir nyansert.

– Jeg tror vi gir fra oss unødvendig handlingsrom dersom vi reduserer dette til et svart-hvitt spørsmål. Vi undergraver hvor sammensatt problemstillingen er. Regjeringen gjorde det nokså klart forrige uke at det ikke skal settes i gang petroleumsaktivitet i Lofoten og Vesterålen i denne Stortingsperioden. Dette kom ikke som en overraskelse, men jeg fester lit til politisk mot og kraft til å utrede konsekvenser før man trekker endelig konklusjon, sier Lund.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger