Publisert 6. mars 2007

To tidligere direktører i den havarerte russiske oljegiganten Yukos må tilbringe mange år i fengsel.

Ifølge The Moscow Times har en rett i Moskva dømt to tidligere direktører i selskapet til elleve og tolv års fengsel for tyveri og hvitvasking.

Retten mener at Vladimir Malakhovsky, tidligere direktør i Yukos datterselskap Ratibor, og Vladimir Pereverzin, tidligere visedirektør i Yukos eksterne gjeldsdivisjon, tjente 13 milliarder dollar på oljeprisfiksing. Det skriver NA24.no, som viser til russiske nyhetsbyråer og BBC.

Aktoratet hevdet at de kjøpte olje fra Yukos’ tre hovedproduksjonsanlegg til en kunstig lav pris for å selge den videre med overskudd. Malakhovsky fikk en dom på tolv års fengsel og Pereverzin elleve år. Begge vil trolig anke dommen.

Russiske myndigheter har kommet med skattekrav på flerfoldige milliarder mot Yukos. Samtidig er mange av sjefene blitt fengslet, deriblant toppsjefen Mikhail Khodorkovskij.

Flere observatører har tolket dette som et forsøk fra Kreml på å sikre seg kontrollen over den strategisk viktige oljesektoren.

Det som er igjen av Yukos er nå blitt lagt ut på auksjon for 26 milliarder dollar. Det gjelder blant annet fem raffinerier. Russiske myndigheter håper at dette kan dekke inn noe av skattegjelden de mener Yukos har.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger