Publisert 4. februar 2000

Det blir stort innrykk fra både USA, Canada og Norge når Handelshøgskolen i Bodø arrangerer oljeseminar om bord på Hurtigruta. Det hele åpnes av Jonas Gahr Støre.,Arrangementet involverer representanter fra syv oljeselskaper, en amerikansk senator og flere amerikanske ordfører. I tillegg kommer Norges utenriksminister for å åpne arrangementet.

VIL SKAPE DIALOG: Førsteamanuensis
Jan-Oddvar Sørnes ved Handelshøgskolen i Bodø.

Før presidentvalget
– Vi begynte med disse seminarene i 2006 i forbindelse med våre mastergradprogram i energiledelse, og alle har et eget tema. Denne gangen blir det fokus på lokal verdiskapning og ny politikk, forteller førsteamanuensis Jan-Oddvar Sørnes til Oilinfo.

Han tror det er spesielt stor interesse for dette før det amerikanske presidentvalget.

– Seminaret er en respons på de klare tilbakemeldingene som kommer fra nord om at man er imot oljeutvinning med de forutsetningene som ligger til grunn. Hva må lokale leverandører bidra med for at man skal komme fram til en akseptabel løsning? Akkurat den samme problemstillingen har de i Alaska nå, sier Sørnes.

Alaska-interesse
Og akkurat fra Alaska har det vært spesielt stor interesse for arrangementet. Og den største delegasjonen til konferansen kommer da også fra Alaska. Gjennom seminarene får man utvekslet erfaringer med kulturforskjeller i områder og saker som har ganske like forutsetninger i Norge og nord i USA og Canada.

– Amerikanerne ser for eksempel at vi tradisjonelt har en kultur i det offentlige der vi blir enige, mens i USA er det oftere større avstand mellom partene. Det viser igjen i diskusjonen både knyttet til både Alaska og Mexicogulfen. Dette er også i endring i Norge, og situasjonen tilspisses i nordområdene her også, men amerikanerne er veldig interesserte i å se på dialogen og samspillet mellom aktørene her i Norge, forteller Sørnes.

I tillegg kan den norske industrien og norske lokalsamfunn lære av forhold andre steder i verden:

– Når aktørene møtes slik som dette, får vi også en forståelse for en mer helhetlig nordområdepolitikk. Vi kan lære mye av amerikanerne og canadiernes ulike modeller for lokal verdiskapning.

Kanskje kommer utenriksministeren
I tillegg til alt finfolket fra USA kommer også Norges egen utenriksminister til samlingen for holde en tale og en egen sesjon med spørsmål.

– Utenriksministeren har fulgt nordområdesenteret ved Handelshøyskolen i Bodø tett, og har blant annet vært med på en strategisamling tidligere. Det er veldig stas at han besøker oss også på dette arrangementet, sier førsteamanuensisen.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger