FMC: Det er unødvendig med plattformer

Publisert 13. februar 2013

Teknologidirektør Christina Johansen i FMC Technologies vil plassere plattformen på havets bunn.,

– Drømmen vår er å plassere plattformen på havets bunn. Det er unødvendig med plattformer. Det er vårt ønske for fremtiden, sa teknologidirektør i FMC Technologies, Christina Johansen på Offshore Strategikonferansen i dag.

Den ultimate drømmen
Hun hadde åpningsinnlegget på konferansens siste dag, og snakket om hvordan Subsea kan være en drømmeløsning for utviklingen av olje- og gassvirksomhet i nordområdene.

– Det er masse uoppdagede ressurser i nordområdene. Vi tror subsea er løsningen på dette. Årsaken til at subsea er så godt egnet her, er fordi det er liten infrastruktur, og subsea-løsningene kan settes langt unna felt og land og man kan produsere fra havbunnen. Det gir en bedre utvinningsgrad fordi vi setter alt nærmere reservoaret. Det er dette vi ser for oss, sa hun.

– Den ultimate drømmen er å flytte prosessanlegget på havbunnen, som kan produsere og transportere hele veien til land, fortsatte Johansen.

Hun viser videre til Tordis-prosjektet, som gjorde at det ble en boost i bestillinger til FMC.

– Vi jobber med teknologiene lenge. Det tok lang tid, fem år lenger enn vi håpet på. Her var Tordis utløsende. Etter Tordis ramlet det inn bestillinger fra hele verden, fra Brasil, Afrika og Gulfen, sa teknologidirektøren.

Videre forteller hun om forskjellige typer utfordringer man møter på i arktiske strøk. FMC har erfaring fra blant annet norske russiske og kanadiske forhold.

Hva trengs av teknologi?
– I Russland, på 10-15 meters vanndybde er problemet at det blir is helt til bunnen. Da må vi grave ned systeme. Det samme kan skje i Alaska, på mellomgrunt område. Her er det også isfjell-problematikk, fortalte hun.

– Men hva er det vi trenger av teknologi?, spurte hun videre.

– Jo. Miljøovervåkning er kritisk. Vi må vite hva som skjer til enhver tid. Condition monitoring er også svært viktig. Vi må ha teknolgi som kan si hva som kommer til å skje, ikke bare hva som skjer og hva som har skjedd. Dessuten må vi ha nullutslipp. Ting må gjøres helektrisk. Vi må bort fra hydrauliske systemer. Andre bransjer har gjort dette, men vi i olje og gass er kanskje litt trege. Det er dette som er drømmen min, før jeg blir pensjonist, skal vi helt bort fra det hydrauliske, fortsetter hun.

Johansen tok videre ordet for mer guts for å utvikle subsea-systemene videre.

– Vi har levd med subsea-felter i mange år i Norge. Vi vet hva som trengs. Da må vi tørre å se hva som er vedlikeholdsbehovene, nevnte hun før hun ramset opp en ønskeliste for fremtiden.

– Strøm på havbunnen vil vi ha. Vi vil også ha det fiberoptisk overalt. Trådløs teknologi kommer til å ta over subseafeltet. Da kan man plassere ut sensorer og finne ut hva som trengs, nevnte hun blant annet.

– Subsea er ideelt for lang avstand. Det minimerer CO2-utslipp, og det minimerer tilstedeværelsen av olje og gass. Vi kan muliggjøre mye på havets bunn. Subsea er den beste måten å få ut olje og gass på, avsluttet hun.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger