Publisert 4. februar 2000

De ansatte ved FMC er i sjokk etter at Aker Solutions vant subsea-kontrakten til Goliat-feltet. Verste konsekvens er store kutt i arbeidsstaben.

FMC var så skråsikre på å vinne subsea-kontrakten at de hadde budsjettert den inn for 2010. Oppdraget har en verdi på 2,3 milliarder kroner, og er ansett som en av årets store kontrakter.

Før sommeren gikk FMC ut med varsel om at 400 jobber må kuttes som følge av ordretørken i selskapet. Nedbemanningen var regnet ut i fra at selskapet sikret seg Goliat-kontrakten.

Kommunikasjonssjef Lars Ole Bjørnsrud i FMC Kongsberg meddeler at selskapet nå arbeider med kartleggingen av konsekvensene for selskapet.

Lite å finne i krystallkulen
– Hvorfor hadde dere budsjettert det inn for 2010 når dere fortsatt ikke hadde fått kontrakten?

– Når vi budsjetterer for ett år fram i tid går vi gjennom prosjektlister fra alle selskapene, og regner med de vi tror vi kan vinne. Uheldigvis gjorde vi ikke det med Goliat, og når vi ser inn i krystallkula for kommende aktiviteter på sokkelen er det lite å ta av. Det er også færre prosjekter som vi kan ha i backup, sier Bjørnsrud til Petro.

– Med en størrelse på 2,3 milliarder må dette ha fått betydelig innvirkning på selskapets økonomi?

– Det stemmer, sier Bjørnsrud.

Må utenlands
Bjørnsrud er bekymret for den fallende aktiviteten på norsk sokkel, og selskapet innser at de må utenlands for å sikre seg oppdrag.

– Vi må finne nye aktiviteter som kan fylle tomrommet der Goliat skulle vært. Neste år har vi få prosjekter å sysselsette oss med, sier Bjørnsrud.

Nå håper FMC på at Laggen Tormore-prosjektet på britisk sokkel og diverse andre aktiviteter i Vest-Afrika og Brasil skal fylle selskapets ordrebok.

Ukjent omfang
– I løpet av noen få uker vil vi kunne si noe mer om situasjonen i selskapet, sier Bjørnsrud til Petro, men vil ikke anslå i hvilket omfang det kan komme nedbemanning.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger