Publisert 4. februar 2000

Når de store må kutte, går det utover de mindre. Hver arbeidsplass hos FMC Technologies tilsvarer seks arbeidsplasser hos underleverandørene.

Ordretilgangen de siste årene begynner å merkes, også for FMC. I forrige måned ble det klart at så mange som 150 av FMC ansatte i Kongsberg kunne bli permittert eller oppsagt, mens 400 innleide ville stå uten jobb. Før kuttene arbeidet mer enn 2000 mennesker ved bedriftens anlegg på Kongsberg.

STORE RINGVIRKNINGER: Når FMC kutter,
forteller regionsdirektør Ann Christin
Gjerdseth. (Foto: HENRIK ARNESTAD SALTHE)

Tar seksgangen
– Vi har måttet nedskalere oss i forhold til hjemmemarkedet. Bedriften har hatt gode år, og store ordrereserver. Derfor har vi klart oss greit mens mange andre har slitt. Men nå har vi spist mye av disse, så vi trenger påfyll, vi trenger mer mat, sier regionsdirektør Ann Christin Gjerdseth i FMC Technologies til PetroNews Weekend.

– Det er trist å måtte la folk gå, men FMC er likevel sterke. Vi er et internasjonalt selskap som betjener interessante markeder. For norsk industri, derimot, er dette en utfordring. Når vi mangler oppdrag, går det også utover våre leverandører. FMC har 1640 underleverandører i Norge, og beregninger viser at for hver FMC-arbeidsplass, skapes det seks arbeidsplasser hos leverandørene. Så om dagens situasjon ikke er en trussel for FMC, er det alvorlig for det norske subseamiljøet.

Enig med FMC
– Det er helt riktig det FMC sier. Vi ser at det er redusert ordreinngang, og at dette virker sterkt inn på leverandørsiden, særlig hos små- og mellomstore teknologibedrifter, bekrefter Runar Rugtvedt, fagsjef for olje og gass hos Norsk Industri.

– Norsk Industri har flere ganger påpekt at det i 2010 og 2011 ser forholdsvis mørkt ut når det gjelder tilgangen på nye prosjekter. Vi er optimister på sikt, men her og nå har industrien kapasitet og ressurser, så det er viktig at oljeselskapene løfter fram prosjekter, være seg utbygging, oppgradering eller vedlikehold, så vi ikke får en for stor dump, men kan beholde og videreutvikle kompetansen, sier Rugtvedt.

– Ca. 85000 mennesker i Norge jobber innenfor leverandørsegmentet i dag, svært mange av disse i små- og mellomstore bedrifter. Det er helt avgjørende at disse nå får nye oppdrag, sier Rugtvedt, og viser til at det også på offshoreverftene begynner å bli skrint.

– Men, vi ser jo at oljeprisen er høy, og har vært det lenge, så vi håper dette betyr at oljeselskapene nå kan sette igang prosjekter. Det trenger vi, om vi skal holde trykket oppe i norsk industri, sier Rugtvedt.

Denne artikkelen er hentet fra nyhetsbrevet Petronews Weekend, som blir sendt ut til 9.000 abonnenter hver fredag. Meld deg på gratis her . Petronews Weekend er et samarbeid mellom Petro.no og Oilinfo.no, som begge er en del av mediehuset PETROmedia as

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger