Publisert 2. februar 2006

Striden om Irans atomprogram blir alvorlig skjerpet når Det internasjonale atomenergibyrået IAEA nå trolig sender saken over til FNs sikkerhetsråd. Eventuelle FN-sanksjoner kan føre til at Iran vil holde tilbake sin eksport av olje og gass.

NTB

De 35 medlemmene i IAEAs råd kommer sammen i Wien torsdag for å diskutere Irans omstridte atomprogram. Resultatet blir etter alt å dømme at IAEA vedtar å rapportere Iran til FNs sikkerhetsråd, sier diplomater.

Sikkerhetsrådets fem faste medlemmer samt Tyskland ble onsdag enige om et utkast til resolusjon som slår fast at saken bør behandles i FNs sikkerhetsråd, men etter russiske innvendinger besluttet de å utsette et endelig vedtak til det neste IAEA-møtet i mars.

Russland fikk fjernet alle referanser som kunne åpne for sanksjoner mot Iran.
På møtet i mars skal IAEA behandle en sluttrapport om Irans atomprogram.
I praksis får Iran dermed en frist på en måned til å gi opp planene om anriking av uran og gi IAEAs inspektører full tilgang til sine atomanlegg.

Vestlige land mistenker Iran for å ha et hemmelig program for utvikling av atomvåpen. Iran på sin side hevder at deres forskning bare er innrettet på sivil bruk av kjernekraft.

Uforsonlig
Iran viser ingen tegn på å ville gi etter for det internasjonale presset. Irans president Mahmoud Ahmadinejad truer med å stanse alt samarbeid om inspeksjoner av atomprogrammet dersom landet blir trukket inn for FNs sikkerhetsråd.

I en hissig tale til tusener av tilhengere i byen Bushehr ved golfkysten onsdag, dagen etter at president George W. Bush gjentok at Iran ikke må få atomvåpen, kalte han Bush for en krigshisser som burde stilles for en internasjonal domstol.

Ahmadinejad gjorde det helt klart at Iran ikke vil avslutte atomprogrammet, som ifølge presidenten bare har til hensikt å utvikle kjernekraftverk.

Tvert imot sa han at Iran straks vil sette i gang den omstridte anrikningen av uran, og innskrenke IAEAs muligheter for å inspisere de kjernefysiske anleggene i landet, blant dem militære anlegg de hittil har kunnet inspisere.

Søker kompromiss
Russland og andre vil bruke tid fram til neste IAEA-møte i febrilsk jakt på en mulig kompromissløsning, som kan hindre en ytterligere opptrapping av striden.

Russlands FN-utsending Andrej Denisov advarer om at oljelandet Iran kan komme til å svare på eventuelle FN-sanksjoner med å holde tilbake sin eksport av olje og gass. Det kan gi en kraftig økning av allerede høye oljepriser, og dermed få store konsekvenser for verdensøkonomien.

Russland har foreslått en plan for å anrike uran sammen med Iran på russisk territorium, som kunne videreutvikles til et nettverk som kan forsyne uran til andre land som trenger det til fredelige kjernefysiske formål.

Men den russiske planen er avhengig av at Iran igjen stanser de omstridte kjernefysiske prosessene.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger