Publisert 19. november 2007

Regjeringer verden over må gjøre mer for å bekjempe den globale oppvarmingen, og USA og Kina må gå i spissen, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

NTB

Oppfordringen fra Ban Ki-moon kom samme dag som FNs klimapanel IPCC presenterte sin endelige rapport.

Regjeringen må anspores av klimapanelets rapport og skader på naturen som allerede er like skremmende som science fiction, ifølge generalsekretæren.

– Rapporten har allerede lagt til rette for et virkelig gjennombrudd, en enighet om å sette i gang forhandlinger for en omfattende klimaendringsavtale som alle land kan godta, sa han.
Han pekte ut USA og Kina, verdens største utslippsland for skadelige klimagasser, som helt avgjørende land i prosessen. Han roste initiativ fra begge de to stormaktene og oppfordret dem til å gjøre mer.

– Jeg ser fram til å se USA og Kina spille en mer konstruktiv rolle fra Bali-konferansen, sa Ban på en pressekonferanse.

– Begge land kan lede an på sin egen måte.

Stadig raskere
Konsekvensene av klimaendringene er allerede synlige. Endringene kommer til å skje stadig raskere dette århundret og kan være uopprettelige, heter det i FNs klimapanels endelige rapport.

Rapporten ble offentliggjort i Valencia lørdag etter seks dager med til tider anstrengte diskusjoner i klimapanelet IPCC, årets vinner av Nobels fredspris sammen med USAs tidligere visepresident Al Gore. Innholdet skal danne grunnlaget for de politiske diskusjonene om en etterfølger til Kyoto-avtalen som skal finne sted i Indonesia neste måned.

IPCC har med lørdagens rapport beredt grunnen for et virkelig gjennombrudd i forhandlingene på Bali, mener Ban Ki-moon.
– Vi kan ikke tillate oss å dra fra Bali uten et slikt gjennombrudd, sier Ban.

Trusselen klimaendringene utgjør, er den vesentligste utfordringen vi står overfor i vår tid, fremholder generalsekretæren.

Omfattende
Rapporten fra IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) inneholder en omfattende gjennomgang av bevisene for den globale oppvarming og konsekvensene av den.

Isbreer er i tilbakegang, det er mindre snø i fjellområder, tynnere is i Arktis om sommeren og permafrosten tiner, og dette viser at klimaendringene allerede skjer, heter det i rapporten.

– Delegatene har vedtatt hele rapporten, som består av en kortere syntese og en lengre versjon, sier den sveitsiske delegaten Jose Romero, som har vært med på å føre rapporten i pennen.

Innholdet i klimarapporten er ment å gi retningslinjer for verdens regjeringers videre arbeid med klimaendringene og den globale oppvarmingen.

– Avgjørende lesning
EU-kommisjonen gikk lørdag ut med sterk støtte til rapporten og kalte den en milepæl i menneskenes kunnskap mom global oppvarming.

– Dette er avgjørende lesning for beslutningstakere, kommenterte EUs miljøkommissær Stavros Dimas.

– Rapportens konklusjoner er en alvorlig advarsel om at verden må reagere fort for å stoppe utslipp av klimagasser hvis vi skal hindre klimaendringene i å nå katastrofale nivåer.

– Sterkt dokument
– Dette er det sterkeste dokumentet IPCC har vedtatt, mener Hans Verlome i WWF.
– De overveldende bevisene for klimaendringer er der. Nå er det opp til politikerne å ta grep. Alle land vil bli rammet, fremholder han.

USAs delegasjon i Valencia mener det ikke finnes en klar, vitenskapelig definisjon på farene klimaendringene utgjør, men sier umiddelbar handling trengs for å stagge endringene.

– Den vitenskapelige definisjonen på dette mangler, så vi opererer igjen ut fra den brede enigheten det er blant verdenslederne om at det trengs umiddelbar handling, sier Jim Connaughton, som er miljørådgiver i Det hvite hus.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger