Publisert 6. november 2006

Opp til 30 prosent av Afrikas kyster kan bli havbunn, hvis klimaet endrer seg slik fagfolk frykter. Nigerias økonomiske kraftsenter Lagos og andre afrikanske storbyer som Maputo og Dar-es-Salaam kan bli satt under vann.

NTB

Mer enn 40 prosent av områdene der afrikanske villdyr holder til, er alvorlig truet av klimaendringene. Mengden korn som høstes inn – og som allerede er altfor liten til at afrikanerne kan brødfø seg selv – står i fare for å synke med ytterligere 5 prosent.

Afrika trenger omfattende bistand for å kunne møte disse utfordringene, heter det i en ny FN-rapport. Klimaet truer afrikanernes framtid, og stadig voksende karbonutslipp fra rike vestlige land får hovedskylden.

Følger
Den globale oppvarmingen vil få katastrofale følger for mange av verdens fattigste mennesker. Dette må bli ett av de viktigste temaene på konferansen om klimaendringer som nå er i gang i Nairobi, skriver The Independent.

Mer enn 6.000 utsendinger fra regjeringer og frivillige organisasjoner verden over har satt hverandre stevne i den kenyanske hovedstaden. Tema for samtalene er hvordan verden skal hanskes med klimaendringer etter at Kyoto-protokollen utløper i 2012.

Deltakerne på Nairobi-konferansen får med den nye FN-rapporten en klar advarsel om hva som vil skje, dersom industrilandene ikke greier å redusere sine karbonutslipp. For eksempel vil tallet på afrikanske kystboere som er direkte truet av oversvømmelser stige fra én million i 1990 til 70 millioner i 2080.

Følsomt
Afrika er spesielt følsomt for klimaendringer, fordi mye av maten som dyrkes på kontinentet kommer fra svært tørre regioner. Mer enn halvparten av Afrikas dyrkbare områder består av det fagfolk klassifiserer som regnfattige eller meget regnfattige strøk – og mer enn 70 prosent av alle afrikanere og nesten 90 prosent av de fattige arbeider i jordbruket.

I løpet av det 20. århundre økte gjennomsnittstemperaturen i Afrika med 0,7 grader. I Sahel-beltet rett sør for Sahara har nedbørsmengden falt med 25 prosent på de siste 30 årene, heter det i FN-rapporten.

Klimaendringer påvirker altså i høyeste grad afrikanernes liv og fremtid. Likevel mangler Afrika fortsatt flere av de mest grunnleggende verktøyene for å møte utfordringen, som instrumenter til å overvåke vær- og klimaforhold, skrev The Independent mandag.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger