Publisert 4. mai 2007

FNs klimapanel advarer mot økt utvinning av oljesand og andre sterkt forurensende energikilder. Statoil er blant selskapene som satser på slik utvinning.,NTB

Høyere oljepriser kan bidra til å gjøre alternative energikilder mer konkurransedyktige. Men klimagevinsten kan forsvinne, dersom høyere pris på konvensjonelle oljeprodukter samtidig fører til økt satsing på mer forurensende alternativer, sier FNs klimapanel i rapporten som ble lagt fram fredag.

Klimapanelet trekker særlig fram oljesand, oljeskifer, tungolje og syntetisk drivstoff laget av olje og gass. Mer bruk av disse energikildene vil gi økte utslipp av CO2.

Statoil satser
Statoil er blant selskapene som satser på utvinning av slike sterkt forurensende energikilder.

I forrige uke ble det kjent at Statoil vil kjøpe opp det canadiske oljesandselskapet North American Oil Sands Corporation (NAOSC), som utvinner tungolje i Athabasca i Alberta-provinsen. De utvinnbare reservene i lisensene som Statoil nå overtar, antas å være på om lag 2,2 milliarder fat olje.

Tungoljeproduksjon er energiintensivt og krevende miljømessig. Fra før er Statoil inne i tungoljeprosjektet Sincor i Orinoco-deltaet i Venezuela, som nå blir nasjonalisert. Nettopp Orinoco og Athabasca er verdens to viktigste ressursområder for tungolje.

– Strategisk
Statoil argumenterer med at oppkjøpet er et strategisk grep for å øke oljereservegrunnlaget på lang sikt.

– Tungolje blir i årene fremover en stadig viktigere del av den globale oljeproduksjonen, sa informasjonssjef Rannveig S. Stangeland i Statoil til NTB da avtalen ble kjent i forrige uke.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger