Publisert 19. mai 2006

Guantanamo-fengselet og hemmelige fengsler i utlandet er i strid med folkeretten og USA bør stenge dem, sier FNs torturkommisjon i sin endelige rapport. Amerikanske talsmenn kritiserer rapporten.

NTB

En talsmann for Det hvite hus sa fredag at president George W. Bush allerede har bestemt seg for å stenge den omstridte leiren på Cuba. En annen amerikansk tjenestemann mente FN-rapporten inneholder «faktiske og juridiske feil».

De ti uavhengige ekspertene i kommisjonen har gjennomgått USAs behandling av såkalte «fiendtlig stridende». Kommisjonen ber Bush-regjeringen slutte med avhørsteknikker som kan karakteriseres som tortur eller ondskapsfull fangebehandling, som for eksempel bruk av hunder for å skremme fanger.

Ingen maktmidler
USA må «sikre at ingen blir fengslet i hemmelige fengsler som de facto er under amerikansk kontroll» og «etterforske og avdekke eksistensen av eventuelle slike fengsler», sier komiteen, som ikke har maktmidler til å tvinge gjennom sine anbefalinger.

Kommisjonen, som består av 10 juridiske eksperter, har undersøkt om amerikanernes behandling av terrormistenkte fanger er i samsvar med FNs konvensjon mot tortur. Dette er den første granskningen av USAs praksis siden president George W. Bush satte i gang den såkalte «Krigen mot terror» etter al Qaida-angrepet mot USA 11. september 2001.

Menneskerettighetsgrupper som Amnesty International og Human Rights Watch har anklaget USA for grove brudd på fangenes rettigheter. – Det er helt klart at det tidligere har vært begått overgrep, men vi har gjennomført tiltak for å sikre oss mot at slikt skal skje igjen, sa det amerikanske utenriksdepartementets juridiske rådgiver John Bellinger, fredag.

«Få tilfeller»
Det hvite hus’talsmann Tony Snow sa at president Bush venter på råd fra USAs høyesterett om hva som bør skje med fangene, før han gir ordre om å stenge Guantanamo-leiren. Under torturkommisjonens offentlige høringer i Genève i begynnelsen av mai, sa amerikanerne at det var relativt få tilfeller av mishandling av terrormistenkte fanger i utlandet.

Torturkommisjonen er dypt bekymret over at de som står bak mishandling som har ført til dødsfall, har fått for milde straffer. I februar var det fengslet rundt 490 personer på Guantanamo-basen på Cuba, omkring 400 i Afghanistan og rundt 14.000 i Irak, ifølge amerikanernes forklaring under høringen.

FNs torturkommisjon uttrykker bekymring for «troverdige rapporter om tortur eller annen grusom, umenneskelig eller ydmykende behandling eller straff». Dette gjelder handlinger utført av amerikansk militært eller sivilt personell i Afghanistan og Irak.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger