Publisert 5. mars 2008

Bare 16 prosent av folket mener regjeringens innsats så langt har vært svært god eller ganske god, viser en meningsmåling. Ap-topper tviler nå på rødgrønt flertall etter valget.

NTB

55,4 prosent mener innsatsen har vært svært dårlig eller ganske dårlig. 28,6 prosent mener innsatsen verken har vært god eller dårlig, viser målingen som InFact har gjort for VG.

– Dette var veldig lave tall for regjeringen. Trøsten for regjeringspartiene får være at midtkategorien er på nesten 30 prosent, sier professor i statsvitenskap Hanne Marthe Narud.

Det er særlig de unge velgerne som er misfornøyd med regjeringens innsats. Mest fornøyd er SV-velgerne, mens Frp-velgerne er mest kritiske til det regjeringen har bidratt med så langt.

– Tvil på toppen
Flere i den innerste kretsen på toppen i Arbeiderpartiet har mistet troen på at regjeringspartnerne vil klare å beholde stortingsflertallet etter valget i 2009. Flere sentrale kilder bekrefter overfor VG at man vurderer sannsynligheten for rødgrønt flertall som svært liten.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag er en av få som åpent innrømmer dette.
– Jeg tror det blir en tung oppgave å vinne valget fra regjeringsposisjon. Derfor er KrF det mest pålitelige partiet å knytte til seg når det gjelder velferdspolitikken. Jeg mener det er livsviktig at vi får til et flertall med Ap, KrF, Sp og SV, sier fylkesordfører Sandvik.

Men han mener Ap kan fortsette i regjering alene.
– Ap må uansett søke makt. Når vi ikke gjør det, blir vi mindre. Å søke makt er fundamentet, selve sjelen i Ap. Så hvis valgresultatet medfører at Ap må styre i mindretall, så er det opplagt bedre enn alternativet, sier Sandvik.

– Fortsetter samarbeidet
Sentrale kilder understreker overfor VG at Ap likevel kommer til å fortsette med det rødgrønne samarbeidet og drive valgkamp sammen med SV og Sp. Man føler seg forpliktet til det, og dessuten er det fortsatt et lite håp om at de rødgrønne kan klare å oppnå flertall. Ap kan også sikre seg god oppslutning, selv om regjeringspartnerne gjør det dårlig.

Dersom de rødgrønne partiene ikke får flertall, må de ha støtte eller aksept fra KrF og kanskje også Venstre. Derfor vil det ikke komme alvorlige angrep på disse to partiene i tiden fram til valget neste år, framholder kildene.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger