Publisert 4. februar 2000

Det norske folk ønsker mer støtte til forskning på havvind, mens få har tro på gasskraft med CO2-renisng, ifølge en meningsmåling utført av TNS Gallup.

øNSKER MER FORSKNING På HAVVIND:Ola Nordmann ønsker mer
forskning på havvind. Her fra Horns Rev i Danmark.
(Foto:SIEMENES)

38 prosent av de spurte mener Norge må prioritere forskning på havvind, mens kun 11 prosent ønsker å bruke penger på CO2-rensing.

I fjor mente 59 prosent i TNS Gallups klimabarometer at Norge ikke satser nok på utbygging av fornybar energi. I år er tallet steget til 73 prosent.

– For å løse klimakrisen må vi legge om til et bærekraftig energisystem der vi i mindre grad baserer oss på fossile energikilder. Det betyr mer vind-, sol- og bioenergi. Men samtidig må vi erkjenne at olje, gass og kull vil utgjøre størsteparten av energikildene i flere tiår framover. D må vi finne en sikker måte å rense denne energiproduksjonen på. Norge har gode fagmiljøer og et stort potensial for å lykkes både når det gjelder vindkraft til havs og CO2-håndtering. Vi har de siste årene gjort en betydelig opprusting av forskningen på miljøvennlig energi, sier direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén.

Klimabarometeret viser at folk har fått et mer positivt inntrykk av vindkraft, og 74 prosent av de spurte sier at de har et positivt eller svært positivt inntrykk av vindkraft på land. Det er en oppgang på fire prosentpoeng siden oktober 2009. I tillegg sier 60 prosent av de spurte at de er villige til å betale minst 500 kroner mer for strømmen i året for grønne sertifikater.

Dersom det bygges ut mer fornybar kraft må dette tilknyttes kraftnettet. 70 prosent av deltakerne i undersøkelsen svarer at de aksepterer bygging av nye kraftlinjer dersom det gir økt produksjon av fornybar energi.

Undersøkelsen viser også at 70 prosent av de spurte tror klimaendringene er menneskeskapte. Det er en liten nedgang fra i fjor, hvor 74 prosent svarte at de trodde menneskene var ansvarlige for klimaendringene.

Klimabarometeret er en undersøkelse av nordmenns holdning til klima- og energispørsmål. Det er tredje gangen undersøkelsen blir gjennomført, og første gangen var våren 2009. 1.160 personer har svart på undersøkelsen, og utvalget skal være landsrepresentativt.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger