Publisert 4. februar 2000

åpningen av StatoilHydros vindmølleprosjekt Hywind ble en demonstrasjon av den største teknologiske utfordringen for prosjektet.

Fra venstre: Margareth øvrum, Terje Riis-Johansen og
Alexandra Bech Gjørv. Foto: HENRIK ARNESTAD SALTHE

StatoilHydros pilot for offshore vindmøller, Hywind, ble i dag offisielt åpnet av Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. Seansen var egentlig planlagt til å skje på bøljan blå, men paradoksalt nok var det sterk vind som forpurret planene om en dåp på havet. Planendringene illustrerer godt det Alexandra Bech Gjørv, StatoilHydros direktør for Ny Energi, forteller er blant de største teknologiske utfordringen for vindmølleprosjektet.

– Det er mye bølger utenfor Karmøy, og vi ser at dette med adkomst til møllen blir et nytt satsingsområde for oss i dette prosjektet, sier Gjørv til Petro.no.

Hun forteller også at selskapet er få dager fra å undertegne en avtale med Brother AS på et nytt system for tilgang til offshore vindmøller.

Mye vind
Selv om åpningen fant sted i dag, var ikke prosjektet 100 prosent ferdig. Og nok en gang var årsaken vind.

– Vi er 10 centimeter fra å være i mål. Det er noen oppstartsrutiner som gjenstår, og det trenger vi bare noen få arbeidstimer for å ha på plass, forteller Gjørv til Petro.no.

På tross av forsinkelsen, kunne Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og StatoilHydros direktør for teknologi og ny energi Margareth øvrum erklære prosjektet for åpnet. Ministeren uttrykte store forhåpninger til utsikten utenfor Skudeneshavn:

– Jeg håper at vi kommer tilbake her om noen år og kan se en hel skog av Hywinds brødre og søstre her ute i havgapet, sa Olje- og energiministeren.

– Dette er begynnelsen på noe stort. Om 15 til 20 år er det denne dagen i dag vi snakker om, som den dagen da offshore vindkraft gikk fra å være framtidshåp til å være en produserende realitet, sier Terje Riis-Johansen til Petro.no.

Gjørv forteller at flere interessenter har meldt seg etter at vindmølla ble tauet til sjøs i sommer, og hun understreker hvor viktig det er for prosjektets kommersielle håp å finne de rette markedene for teknologien.

– Interesserte fra Japan og østkysten av USA har tatt kontakt nå, i tillegg til aktører i Spania og Portugal. Teknologien trenger markeder der en har dypt vann og lite fornybar energi, forklarer Gjørv.

Utfordrende kommersialisering
Hun er ærlig på at den største utfordringen for prosjektet er å få tallene til å stemme, og økonomien til å gå opp.

– Det som virkelig er være eller ikke være for Hywind er om vi får det til kommersielt. For å få til det, må vi få ned utgiftene ved for eksempel å få i stand masseproduksjon, og få opp inntektene per tårn ved å ha kraftigere turbiner, sier Gjørv til Petro.no.

Olje- og energiministeren deler Gjørvs standpunkt:

– Kostnadene må ned. Jeg vil at Norge skal bli ledende innen offshore vindmøller, sier Terje Riis-Johansen, og legger spesielt fokus på at forskning og utvikling er viktig for å få fram mer robuste turbiner.

Hywind-vindmølla som nå skal begynne å levere strøm til Haugaland Kraft, vil ligge til testing utenfor Karmøy i to år.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger