Forbedringer i utslipp fra olje- og gassindustrien

Publisert 24. september 2015

Operatørene av olje- og gassfeltene som er i produksjon på norsk sokkel, rapporterer årlige utslipp, produksjonsmengde, forbruk av energi, og mengde avfall og farlig avfall til Miljødirektoratet.

– Petroleumsvirksomheten har oppnådd store miljøforbedringer som følge av målet fra 1997 om nullutslipp av miljøfarlige stoffer til sjø. Vi følger opp operatørene tett slik at utslippene offshore blir så lave som mulig i henhold til dette målet, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

 

 

Data rapport inn fra petroleumsvirksomheten til havs over mange år - inkludert for 2014 - er tilgjengelig på nettstedet Norskeutslipp.no.
Data rapport inn fra petroleumsvirksomheten til havs over mange år – inkludert for 2014 – er tilgjengelig på nettstedet Norskeutslipp.no.

Vil stoppe perfluorerte forbindelser

Fra 2014 innførte Miljødirektoratet krav om årlig rapportering av forbruk og utslipp av kjemikalier i brannvannsystemer (brannskum).

Brannskum er kjemikalier som operatørene har krav om å ha i beredskap. De må ikke søke om tillatelse etter forurensningsloven til bruk og utslipp av disse.

Mange brannskumprodukter som brukes offshore, inneholder dessuten perfluorerte forbindelser. I fjor var utslippene av perfluorerte stoffer – grunnet testing med brannskum – 4 tonn. Dette er produkter vi er bekymret for og grunnen til at vi ønsker bedre rapportering av bruk og utslipp.

– Miljødirektoratet jobber for at operatørene offshore stanser utslippene av perfluorerte stoffer og bransjen er godt i gang med å bytte til fluorfrie alternativer, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Mer utslipp av kjemikalier

Utslippene av kjemikalier i svart kategori – inkludert brannskum – økte fra 6,8 tonn i 2013 til 13,8 tonn i 2014.

På Norskeutslipp.no vises den totale mengden produkter som er sluppet ut til sjø, ikke andelen stoff i produktet som er kategorisert som svart.

Utslippene i svart kategori som vises på nettstedet, er derfor mye høyere enn utslippene på stoffnivå, med 156,6 tonn i 2014, sammenlignet med 22,7 tonn i 2013.

I tillegg til brannskum, rapporterer operatørene nå mer utslipp av hydraulikkvæsker og smøremidler i svart kategori. Disse kjemikaliene skal bare slippes ut der det er tungtveiende sikkerhetsmessige eller tekniske grunner. Miljødirektoratet jobber kontinuerlig for at operatørene skal erstatte disse der det er mulig.

Utslipp av Kjemikalieklasse sort
Utslipp av Kjemikalieklasse sort

 

Mer oljeholdig vann

Ved produksjon av olje følger det vann med opp til plattformen, hvor det skilles og renses før det slippes til sjø eller injiseres tilbake til undergrunnen. Noe vann tas også til land for rensing. I tillegg til olje, inneholder produsert vann naturlig forekommende stoffer som PAH-forbindelser, tungmetaller og organiske syrer.

Vannmengden øker normalt etter flere års produksjon på et felt. Aldrende felt medfører derfor større utslipp av oljeholdig vann.

I fjor ble det sluppet ut 174 millioner tonn oljeholdig vann fra operatørene på norsk sokkel, mot 161 millioner tonn i 2013. Statfjord, Troll og Gullfaks er feltene med størst utslipp av oljeholdig vann.

Miljødirektoratet har pålagt operatørene på norsk sokkel å gjennomføre risikovurderinger av utslipp av produsert vann for å følge opp nullutslippsmål.

23 av 42 installasjoner rapporterer om risikonivåer som utløser krav til nye teknologi- og kost-/nyttevurdering for håndtering av produsert vann. Disse vurderingene skal rapporteres til Miljødirektoratet i mars 2016. De vil danne et viktige grunnlag for vurdering av videre tiltak og eventuelle nye krav.

Utslipp av oljeholdig vann
Utslipp av oljeholdig vann

 

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger