Publisert 4. februar 2000

Wintershall undersøker sjøbunnen i en tynn linje fra Maria til Heidrun. Det betyr nok utbygging.

TREKKER OPP STREKEN: Den grønne linjen diagonalt i dette bildet viser hvor havbunnsundersøkelsen mellom Heidrun og Maria pågår. (Ill.: NPD)

Undersøkelsen som nå utføres i Norskehavet dekker et tynt belte fra Heidrun og nesten helt sørvest til Maria-funnet, som ble gjort fjor. Funnet ble opprinnelig anslått til mellom 63 og 126 millioner fat utvinnbar olje. Det øvre spekteret av ressursanslaget tilsvarer et halvt Goliat-felt.

Mulig tie back, mulig selvstendig
– Når det gjelder Maria som en subseautbygging er det flere tie back-kandidater i området: åsgard, Kristin, Heidrun, i tillegg til at det allerede er mange subsea-felt i området. Undersøkelsen vi gjennomfører nå er for å få mer informasjon om havbunnen i retning Heidrun. Vi har relativt mye slik informasjon i området rundt Maria, og for å kunne holde åpne flest mulig alternativer, ville vi samle inn denne informasjonen i retning Heidrun, sier Hugo Dijkgraaf, prosjektleder for Maria i Wintershall, til Oilinfo.

Foreløpig er alle de nevnte plattformene mulige tilknytningspunkt, men Dijkgraaf forteller at det også kan komme på tale å bygge ut Maria som en selvstendig feltutbygging.

KAN BLI MOR TIL MARIA: Heidrun er blant de
aktuelle tie in-kandidatene for Maria-funnet.
(Foto: STATOIL)

– Alternativene vi jobber med nå innebærer både subseautbygging og en selvstendig utbygging. Når det gjelder selvstendig utbygging arbeider vi også med flere konsepter, blant annet en ship shape-FPSO og Sevan FPSO, sier Dijkgraaf.

– Maria-funnet er ikke så veldig stort; vurderer dere da å leie en FPSO, slik blant annet BG gjør på Knarr-utbyggingen (tidligere Jordbær)?

– Det er litt for tidlig å si noe konkret om det. Vi ser at det er ganske mange prosjekter for tiden som baserer seg på innleide FPSO-er, men samtidig ser vi for eksempel at Eni går for å eie sin FPSO på Goliat, som er basert på et Sevan-design, sier Dijkgraaf.

Flere lisenser
Prosjektlederen forteller at selskapet også har flere lisenser i området, og etter det Oilinfo erfarer har Wintershall planer om å avgrense Maria-funnet. Selskapet har også satt i gang borestedsundersøkelser i området. Mer ressurser betyr at sjansene for en selvstendig utbygging øker.

– Det er planer om noe leteaktivitet i området, men jeg kan ikke si noe mer konkret om de planene sier Dijkgraaf.

Prosjektet er fortsatt inne i en fase hvor flere ulike muligheter undersøkes. I andre halvdel av året vil antallet mulige konsepter smales inn, og i 2012 vil partnerskapet i lisensen etter planen ta en endelig konseptavgjørelse.

– Det er vanskelig å si når vi vil ha første produksjon fra feltet, i og med at vi jobber med ulike alternativer. Men vi vil selvfølgelig gjøre det vi kan for at prosjektet har god framdrift, sier Dijkgraaf.

Maria-funnet ble gjort i brønnen 6406/3-8 i fjor sommer. Brønnen ligger i lisens 475 BS, hvor Wintershall er operatør med en andel på 25 prosent. Andre andelshavere er Faroe Petroleum (30 prosent), Centrica (20 prosent), Spring Energy (15 prosent) og Concedo (10 prosent).

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger