Forlot klimaforhandlingene

Publisert 22. november 2013

Forhandlingene står i stampe og torsdag forlot en lang rekke frivillige organisasjoner og folkebevegelser klimatoppmøtet i Warszawa – i protest.

– Vår solidaritet med klimaofrene tvinger oss til å fortelle sannheten om klimakonferansen COP19 i Warszawa, het det i en felles pressemelding sendt ut av 13 av organisasjonene som snudde ryggen til møtet torsdag. Og etter deres mening er sannheten at FN-toppmøtet, det 19. i rekken, ser ut til å munne ut i ingenting.

Blant dem som forlot seansen og stod for fellesmeldingen, var WWF (World Wide Fund for Nature).

–Vi er tvunget til å gjøre dette nå på grunn av regjeringenes manglende vilje til å ta disse forhandlingene på alvor, sa Samantha Smith, leder for WWFs globale klima og energiinitiativ.

– Vi trekker oss ikke fra FNs arbeid med å bremse klimaendringene, bare fra denne konferansen i Warszawa. Forhandlinger som dette fører ikke til noe dersom de landene som er representert der ikke vil forhandle – eller enda verre; kun ønsker å dra prosessen bakover. Nå er vi kommet til et punkt der den eneste muligheten er å si at nok er nok – og gå, sier Smith.

Hennes syn deles av fagsjef for organisasjonen norske avdeling, Arild Skedsmo.

– Klimaforhandlingene er noe av det aller viktigste som skjer i verden nå. Det er bortkastet energi for oss å bruke mer tid på de møtene som nå pågår i Warszawa. Når vi står overfor historiens største kollektive utfordring, må vi kunne forvente at verdens ledere, fra alle land, viser at de tar dette ansvaret på alvor, sier Skedsmo.

– Det polske vertskapet har fått lede disse forhandlingene uten noen reell vilje til å føre dem fremover. Snarere tvert imot har de demonstrativt gitt de verste forurenserne, inkludert kullindustrien, en fremtredende rolle. Det er en skam for den polske regjeringen.

Videre mener han rike og forurensende land som Japan og Australia har vist forakt for det kollektive ansvaret ved å gå tilbake på sine allerede lave utslippsforpliktelser.

– Vi risikerer at disse forhandlingene ender opp med lavere ambisjoner enn før toppmøtet startet. Det kan vi rett og slett ikke akseptere, sier Skedsmo i en melding.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger