Forsker på tungoljeutvinning

Publisert 15. april 2013
Ny viten om hvordan tunge oljer vil oppføre seg i flerfaseledninger kan ha betydning for flere oljefunn.

,

Det er Gemini.no som omtaler forskningen som kan gjøre det lettere å utvinne tungolje. Mange felt som ennå ikke er bygd ut rundt om i verden, rommer tunge oljer som er seigtflytende i forhold til de oljeressursene vi utnytter i dag.

Mye av den finnes i nord og under store havdyp, omgitt av is. I slike omgivelser velges ofte undervannsteknologi og flerfasetransport. Frakt av olje, gass og vann direkte fra brønnen, i ett og samme rør langs havbunnen.

Fra verdens største strømningslaboratorium henter SINTEF nå måleresultater, som gjør det mulig å finne svaret på hva det vil koste å anlegge rørsystemer som er robuste nok til å frakte tunge oljer. Datamaterialet gir ifølge SINTEF viktig ny viten om hvordan tunge oljer vil oppføre seg i flerfaseledninger. Det kan få stor betydning for skjebnen til flere oljefunn.

– Måleresultatene reduserer den økonomiske usikkerheten når ilandføringsløsninger for tungolje skal kostnadsberegnes, sier Jo Jernsletten, senior prosessingeniør i Norske Shell til Gemini.no.

Ifølge ham ville en vedvarende uvisshet på dette området fått to konsekvenser. Mange tungoljeprosjekter ville blitt «over-robuste» på skrivebordstadiet, og flere av dem ville derfor blitt erklært ulønnsomme.

– Beregninger med utspring i de nye måleresultatene vil endre dette. I flere tilfeller vil de trolig åpne for feltutbygginger som ellers ville blitt skrinlagt, sier Jernsletten.

Norske Shell er ett av fire oljeselskap som har finansiert arbeidet med den nye måleteknikken ved flerfaselaboratoriet til SINTEF. Ifølge Jernsletten vil måleresultatene bli brukt til å oppdatere dagens regnemodeller for flerfasetransport. Det vil gi sikrere prognoser for hvor mye trykket vil falle i et rør med seigtflytende olje, etter hvert som avstanden fra oljebrønnen øker.

Prognoser for trykkfallet viser hvor mye olje det vil være mulig å frakte gjennom en planlagt rørledning, før utbyggeren eventuelt må inn med kostbare pumper på havbunnen.

Siste fra forsiden

DNO kjøper fem felt i Norne-området

Enighet i sokkeloppgjøret – lønnsøkning på 44.000 kroner

+

Sender Linus til Hanøytangen for klassing

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger