Forskningsavtale for Statoil og NASA

Publisert 23. november 2013

Statoil følger i resten av stavangerklyngens fotspor, og skal samarbeide med NASA.,For fem år siden innledet Greater Stavanger et samarbeid om teknologi med NASA (National Aeronautical and Space Administration). Nå formaliserer Statoil samarbeidet ytterligere.

Selskapet har inngått en avtale med NASA om å utforske en rekke forskjellige teknologier som kan støtte Statoil i arbeidet med å lete etter olje og gass og utvinne disse ressursene, et arbeid som stadig oftere foregår i umodne områder. Statoils kontrakt med NASA skal gjennomføres ved Jet Propulsion Laboratory (JPL) i Pasadena, California, som ledes av California Institute of Technology (Caltech).

Oljeklyngen i Stavanger har lenge samarbeidet med NASA og JPL, blant annet om programmet Space and Energy.

– Letingen etter olje og gass er blitt så teknisk avansert de siste ti årene at det nå er behov for nye løsninger og ideer. For Statoil er dette en stor mulighet til å ta i bruk teknologi som NASA og JPL har utviklet for de ugjestmilde og vanskelige miljøene i verdensrommet og anvende dem på de like krevende miljøene man hanskes med i olje- og gassproduksjon, sa Lars Høier, Statoils fungerende direktør for forskning, utvikling og innovasjon i en melding.

– Det er spennende å samarbeide med NASA – en av verdens ledende forskningsorganisasjoner – om å evaluere utviklingen og anvendelsen av teknologier som har mer til felles med romforskning enn man kunne tro.

– Denne avtalen er et nytt eksempel på hvordan teknologier fra NASA og JPL kan være til nytte for oss på jorden. Den er også et eksempel på at samarbeid med andre industrier kan gagne romforskningen, sa JPL-direktør Charles Elachi.

Statoil bruker hvert år omkring 3,3 milliarder kroner på forskning, utvikling og innovasjon. Avtalen med NASA kommer i tillegg til det arbeidet Statoil allerede har i gang. Kontrakten mellom Statoil og NASA forventes å vare fra 2013 til 2018 (med en opsjon om forlengelse av kontrakten), og skal fokusere på følgende forskningsområder: superdatamaskiner, materialer, robotteknologi, utvikling av nye verktøy og kommunikasjonsmuligheter.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger