Publisert 4. februar 2000

Forskningsrådet er redd for at kutt i forskningsbudsjettene i bedriftene skal svekke norsk industris konkurranseevne. Nå ber rådet om 100 millioner ekstra.

Forskningsrådet er redd for at den globale økonomiske krisen skal gjøre at bedrifter føler seg tvungne til å kutte i sine forskningsbudsjetter, og vil nå ha en ekstrabevilgning til bedrifter i spesielt utsatte bransjer. Dette inkluderer vareproduserende industri og leverandørindustrien innenfor olje og gass.

VIL HA MER PENGER: Forskningsrådets Arvid
Hallén. (Foto: FORSKNINGSRåDET)

Brukes i særlige utsatte segment
– Vi ønsker å bruke pengene for å øke den offentlige finansieringsandelen i samarbeidsprosjekter mellom bedrifter og forskningsmiljøer innenfor de deler av industrien som fortsatt er særlig utsatt, sier administrerende direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet i en pressemelding.

Pengene skal også motvirke svikten i markedet som flere forskningsinstitutter nå opplever, blant annet Institutt for energiteknikk og SINTEF.

– Instituttene danner en svært viktig kompetansebase gjennom den kunnskap som er bygget opp i samarbeidsprosjekter med næringsliv og akademia. Vi må hindre at en brå nedgang i oppdragsmengden rammer helt vesentlig kompetanse som det vil ta lang tid å bygge opp igjen, understreker Hallén.

Norsk Industri nikker
Norsk Industri støtter opp om Forskningsrådets utspill.

– Svært mye av teknologien som ligger til grunn for eksporten fra norsk industri, er basert på mange års forskning og teknologutvikling, sier John Vigrestad i Norsk Industri.

– Ordretilgangen for blant annet leverandørindustrien er den dårligste på flere år, og utsiktene framover er dystre, understreker han.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger