Publisert 24. november 2006

Om en drøy måned skal gassferjer tas i bruk på ferjesamband på Vestlandet. Fjord1 overtok denne uke M/F ”Bergensfjord” fra Aker Yards.

Foto: Fjord1

Ferja er den første i en serie på fem gassdrevne ferjer som skal settes inn på E–39 mellom Bergen og Stavanger fra 1. januar 2007.

Først litt ut i februar er alle fem gassferjene i drift. Flom og streng kulde i Romania, der skrogene ble bygd, gjør at bare tre av de fem gassferjene er klare til å gå inn i trafikk når Fjord 1 overtar sambandene fra nyttår.

Gass
Ferjene skal drives av LNG, naturgass som er kjølt ned til -162 gradar slik at den blir flytende. Dette gir langt lavere utslipp enn dagens dieselferjer. Utslippene av Co2 blir redusert med 25 prosent, utslipp av nitrogenoksyd (Nox) med 85-90 prosent og utslipp av svoveldioksyd og partikler forsvinner.

Gassen leveres av Gasnor på Karmøy.
– Vi bygger en egen LNG-terminal på Haljem med en kapasitet på 1000 m3, der ferjene på Bjørnefjorden skal bunkre. Gassferjene på Boknafjorden blir forsynt med gass fra store tankbilar i Arsvågen, sier marknadssjef i Gasnor, Leiv Arne Marhaug til NRK.

Han tror det kommer gassferjer i flere samband langs kysten.
– Det er fornuftig både miljømessig og økonomisk, sier han.

Dåp og visning
M/F ”Bergensfjord” skal døpes i Florø lørdag 25. november. I forbidelse med dåpen blir det planlagt pressevisning av ferja i Bergen fredag 24. november, samt åpent skip for publikum i Florø laurdag 25. november og i Bergen søndag 26. november. I tillegg vil det bli visning av ei av gassferjene i Stavanger og Ålesund på et senere tidspunkt.

Ferjesambandene Haljem-Sandvikvåg i Hordaland og Arsvågen – Mortavika i Rogaland ligger på hovedveien mellom Stavanger og Bergen.

Foto: Fjord1

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger