Publisert 26. april 2018

Onsdag ble den siste modulen til stigerørsplattformen på Johan Sverdrup-feltet løftet på plass. Dermed er den første av fire plattformer på gigantfeltet ute i Nordsjøen installert.

– Det er veldig spesielt å se at den første plattformen på Johan Sverdrup nå er på plass, noen par dager foran planen som ble lagt mer enn tre år siden og uten alvorlige hendelser underveis. Dette viser den gode kvaliteten i gjennomføring av prosjektet så langt, som igjen er et resultat av samarbeid mellom tusener av mennesker hos våre leverandører, partnere og Statoil, sier prosjektdirektør for Johan Sverdrup, Kjetel Digre.

Stigerørsplattformen – den første av fire plattformer som installeres i første fase av prosjektet – har som oppgave å håndtere all eksport av olje og gass fra Johan Sverdrup. I tillegg vil plattformen huse omformermodulen (HVDC), som vil sørge for at Johan Sverdrup feltet skal drives med fornybar strøm fra land.

Dette gir plattformen en meget sentral rolle på feltet. Ikke bare vil olje og gass verdt mer enn 350 millioner kroner daglig strømme igjennom plattformen når feltet produserer for fullt (basert på dagens oljepris på rundt 70 US dollar pr. fat og 660,000 fat olje pr. dag) men strøm fra land anlegget gjør også Johan Sverdrup til et av de mest karboneffektive feltene på norsk sokkel.

Plattformdekket på stigerørsplattformen ble bygget av Samsung Heavy Industries i tre moduler, basert på design og ingeniørarbeid av Aker Solutions. Offisiell byggestart ved verftet i Sør-Korea var 30. juni 2016. Og allerede i februar 2018, 19 måneder etter oppstarten, kunne fartøyet Dockwise White Marlin sette retning mot norsk farvann med to av hovedmodulene om bord. Tre uker senere, fulgte Dockwise Mighty Servant 3 etter med den tredje og siste hovedmodulen.

Trygt framme på Johan Sverdrup-feltet, ble alle plattformbitene løftet på plass av Heerema Marine Contractors sitt tungløftfartøy Thialf.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger