Første kontrakt for Control Cutter

Publisert 7. mai 2013
Systemet tas i bruk offshore på ankerhåndteringsfartøy i august i år.

,Mandag på kunne Control Cutter-gründer, sjef og partner, Petter Birkeland, annonsere at selskapet har landet sin første kontrakt. Kontraktspartner er Statoil, som vil ha systemet installert på DOFs ankerhåndteringsfartøy «Skandi Vega».

– Kontrakten er signert, og dermed vil det første C122-systemet være i bruk offshore i august i år, forteller Birkeland til Petro Media News. Det betyr et sikkerhetsmessig kvantesprang for ankerhåndteringsfartøyer. Control Cutter er nemlig en hydraulisk saks som kan klippe ankerkjetting på opptil 162 millimeter tvert av på tre sekunder om noe galt skulle skje. Slik kan det bidra til at ulykker som den på «Bourbon Dolphin» på britisk sokkel i april 2007, hvor kjetting raste ut over rekka på babord side, vekten av kjettingen gjorde at fartøyet kantret, og åtte mennesker omkom. Det var nettopp denne ulykken som i sin tid var årsak til idéen bak Control Cutter.

Tøff vei mot målet
Petter Birkeland, som er i Houston på Offshore Technology Conference (OTC) for å markedsføre verktøyet, er svært glad for at man etter flere år med utvikling endelig er over i kommersiell fase. Og veien dit har ikke vært lett.

Egentlig skulle verktøyet vært installert på «Skandi Vega» allerede i 2011, men under en test hos Malm Orstad i november 2011, gikk det galt. En lekkasje i et hydraulisk system hadde forårsaket en tåke av hydraulikkolje i testrommet. Noen lamper som skulle sørge for ekstra belysning i rommet antente tåken, og i eksplosjonen som fulgte, holdt både Petter og kollega Tjerand Tveit på å sette livet til, mens ytterligere fire ble skadet, en av dem alvorlig. Måneder med rehabilitering på brannskadeavdelingen på Haukeland fulgte, men verken Petter eller Tjerand ga opp prosjektet.

– Vi har brukt år på å komme tilbake, fortalt rederier og operatører hva som skjedde, og samtidig har vi videreutviklet verktøyet, forteller Petter.

– Mens Control Cutter i starten var et verktøy hvor vi brukte induksjonsvarme til å forvarme kjettingen før kuttingen, er det nå et rent mekanisk verktøy. Faktisk har ikke forvarmingen vært i konseptet siden 2010, sier han, og avsanner dermed alle spekulasjoner om at det var induksjonsvarmen som forårsaket eksplosjonen.

– En milepæl
Control Cutter har vakt stor interesse hos de potensielle kundegruppene, blant annet i forhold til fartøyer som skal operere i Akrtiske farvann, hvor isfjell er en reell trussel.

– Responsen har vært god, og det er som sagt godt å være over i kommersiell fase, sier Petter.

– For oss er det en milepæl. Vi har brukt over 25 millioner kroner på utviklingen, men nå ser vi bare framover. Vi er tilbake, og skal videre. Målet er å få flere kuttere ut i markedet!

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger