Publisert 4. februar 2000

Offshorevindkraften kan få et eget hjemmemarked i Norge, om forholdene er gode nok kan områder få vindkraftutbygging i stedet for oljeutbygging. – Det er hele tiden en avveining, tror NVE.

I dag la et utvalg ledet av Norges vassdrags- og energidirektorat frem en rapport med forslag til 15 områder for offshorevinkraftutbygginger i Norge. Til våren skal noen av områdene utredes, og hvis forholdene er gode nok kan oljen vike for vinden, eller motsatt skal man tro senioringeniør Nils Henrik Johansen i NVE.

– Det er hele tiden en avveining, og vi vil gå ut i fra dagen petroleumsaktivitet i utredningene som gjøres. Gitt at områder er glimrende for offshore vind kan det jo være at oljen må vike.

– Betyr det at vinden får de områdene oljen ikke vil ha?

– Ja, til en viss grad, men det kan også gå andre veien, sier Johansen.

FORESLåTTE OMRåDER: Disse ormdåene har
blant annet NVE forelått for
offshorevindutbygging. Ill.: NVE

Hjemmemarked
I dag er mye av teknologien nødvendig for en offshore vindutbygging tilgjengelig, men det er kostnadene som gjør en satsing utfordrende. Også mangel på hjemmemarked har gjort at flere har vært avventende til å bygge ut i Norge, som for eksempel Statoil som har valgt å ta de store stegene på britisk side av Nordsjøen. Her bygger selskapet for tiden ut vindparken Sheringham Shoal, mens utbyggingen av det som kan bli verdens største offshore vindsatsing, Doggerbank, også står på trappene for den norske oljegiganten.

– Er dette starten på et hjemmemarked for vind?

– Det er vel det departementet delvis har lagt opp til. Blant annet ved å legge frem en lov for å regulere dette. Dette er en del av en større satsing i Europa, en satsning Norge ønsker å være med på, ikke minst med tanke på leverandørsiden, forteller Johansen.

Rapporten som i dag ble lagt frem legger grunnlaget for en konsekvensutredning av gitte områder neste år, og hvis alt følger planen vil det bli lagt frem en oppdatert strategi på feltet i 2012. Johansen forteller at en konsekvensutredning av vindområder utenfor blant annet Lofoten og Vesterålen ikke vil være avhengig av en konsekvensutredning for petroleumsvirksomhet for samme område, men at den vil ta utgangspunkt i dagens petroleumsvirksomhet hvert enkelt sted.

Kartlegging av olje etter vind blir vanskelig
Johansen påpeker at forslagene som nå er overlevert ikke betyr at det blir garantert utbygging i identifiserte arealer, men at vindkraft kan vrakes til fordel for andre interesser, eller at andre interesser må vike for vinden.

«Konsekvensutredningen vil legge til rette for en avveining mellom havvind og dagens interesser på sokkelen. […] Når et vindkraftverk er etablert, vil kartlegging av ressursene ved hjelp av seismikk og brønner være svært vanskelig», skriver gruppen i rapporten som ble fremlagt olje- og energiminister Riis-Johansen i dag.

– Jeg tror at havenergi har en fremtid i Norge, men det vil bli på sikt. Vi har store områder som passer til dette, men jeg anser det som unaturlig at det skulle gå foran petroleumsindustrien, sier nestleder i Stortingets energi- og miljøkomité, Siri A. Meling, til Petro.no.

Meling forteller at det å finne en god sameksistens mellom de to næringene vil være viktig, men at hun ikke kan se for seg at utvikling av felt vil bli stoppet til fordel for offshorevindkraft.

Elektrifisering
Men en sameksistens mellom de to næringene er allerede oppe til diskusjon til stadighet. I dag er selskapene pålagt å se på muligheten for elektrifisering av petroleumsinstallasjoner ev utbygginger, noe som rapporten om offshore vindkraft også påpeker. Det understrekes at muligheten for å bruke offshorevindkraft til installasjoner er teknisk gjennomførbart, men at dette vil være «kostbart og trenger støtte i form av subsidier».

– Det å se på alle muligheter er en bra ting, men det som er utfordringen knyttet til vindkraft som kraftleverandør er om de kan bidra med nok kraft, og om kraften kommer stabilt nok, sier pressetalskvinne i Oljeindustriens Landsforening (OLF), Kristin Bremer Nebben.

For OLF sin del er det viktig å kartlegge ressursene i havet først og fremst, samt å ikke blokkere områder som kan ha større økonomisk betydning for det norske fellesskap. Meling i energikomiteen påpeker også at en petroleumsutbygging vil i de fleste tilfeller ha en mer avgrenset tidshorisont enn vindkraft, noe som gjør muligheten for å utnytte den ene ressursen før man tar fatt på den neste mer realistisk.

HYWINDPARK I NORGE?: Muligheten for å bygge offshorevindparker i Norge ble noe klarere etter at
15 områder for mulige lokasjoner er identifisert. Ill: STATOIL

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger