Publisert 6. januar 2006

I fjor sommer solgte Oljefondet seg ut av et canadisk selskap som produserer deler til klasebomber. Noen måneder senere inngikk Forsvaret en kontrakt med det samme selskapet. Helt greit, mener Forsvarsdepartementet.

NTB

Oljefondet har de siste månedene solgt seg ut av en rekke selskaper som stemples som uetiske. Et av selskapene er canadiske L3 Communications Holdings.

For litt over en måned siden inngikk Forsvarets logistikkorganisasjon en kontrakt med datterselskapet L3 SPAR Aerospace, skriver Aftenposten.

Kontrakten har en verdi på 4,74 millioner dollar (drøyt 30 millioner kroner), og omfatter nye vinger til ett av Forsvarets Hercules transportfly. Kontraktinngåelsen var godkjent av Forsvarsdepartementet.

– Greit
Ifølge Vårt Land og Bergens Tidende skal lignende avtaler ha vært inngått mellom Forsvaret og flere andre av de svartelistede selskapene. Det synes statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet er helt i orden.

– Det er en prinsipiell forskjell på selv å eie aksjer, og det å kjøpe våpen fra et selskap, sier han til avisen.

Uttalelsene står i kontrast til det SVs nestleder og nåværende kunnskapsminister Øystein Djupedal sa foran valget i høst. I et intervju med Dagens Næringsliv gjorde han det klart at handel med et selskap som er utelukket fra statlige investeringer, undergraver Norges troverdighet.

Ett av de svartelistede selskapene som har et mangeårig og tett samarbeid med myndighetene er Northrop Grumman Sperry Marine som har sitt norske hovedkontor i Bergen.
Kontor i Bergen

– Jeg vil ikke ha noen mening om hvilke konsekvenser dette kan få for Northrop Grumman, men vi er altså et selskap som blant annet driver med forsvarsteknologi, sier salgsdirektør Roar Forfod til Bergens Tidende.

– Vi har vært involvert i store gjenkjøpsavtaler gjennom F 16, men også gjennom det nye jagerflyet Joint Strike Fighter. Vi samarbeider med Kongsberg-selskapene, og vi har utstyrt en rekke marinefartøy navigasjonsutstyr og radarer. Det gjelder Hauk-, Skjold- og Nordkappklassene, samt minesveiperne og de nye fregattene. Vi har også forhandlet om nye radarer for flyvåpenets Herkules-fly, forteller han.

Forfod ønsker ikke å kommentere de politiske forholdene rundt Finansdepartementets beslutning, men framholder at forretningsdriften fortsetter som før.

– Vi driver en kommersiell forretning og den blir som sådan ikke berørt av departementets vedtak. Det blir heller ikke vårt samarbeid med Forsvaret. Norge må jo selv få bestemme hvor oljepengene skal investeres, sier salgsdirektøren.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger