Fortsatt høyt investeringsnivå

Publisert 3. september 2014

SSB nedjusterer investeringsanslaget for 2014, men vi ligger fortsatt høyere enn i 2013. Samtidig oppjusteres tallene for 2015, men PUD-er forventet innlevert er ikke medregnet.,Selv om den tidligere forventede veksten har uteblitt, viser ferske tall fra SSB at markedet på norsk sokkel fremdeles er på et toppnivå, og vil fortsette å være det ennå en stund.

Ifølge tallene SSB (Statistisk Sentralbyrå) offentliggjorde onsdag formiddag blir investeringene for 2014 på norsk sokkel anslått til NOK 227,3 milliarder, NOK 4,4 milliarder lavere enn oppgitt i forrige kvartal. Det er likevel liten grunn til panikk; det nye anslaget for 2014 er NOK 14,5 milliarder høyere enn tilsvarende tall for 2013, gitt i 3. kvartal samme år. Samtidig er det verd å merke seg at utbyggingsprosjekter først blir inkludert i statistikken når plan for utbygging og drift (PUD) blir levert til myndighetene. Dermed er verken RWE Deas Zidane- eller BGs Bream- utbygginger med i regnestykket, selv om begge er forventet innlevert nå i høst.

I meldingen fra SSB sier de at investeringsanslaget til felt samlet, det vil si ”feltutbygging” og ”felt i drift,” er nå på NOK 174 milliarder. Dette er NOK 4,6 milliarder mer enn tilsvarende anslag gitt for 2013, men NOK 3 milliarder lavere enn oppgitt i forrige kvartal.

For feltutbygging reduseres anslaget med NOK 6,3 milliarder, mens tallet for felt i drift øker med NOK 3,3 milliarder, sammenlignet med forrige kvartals anslag. Nedgangen for feltutbygging og oppgangen for felt i drift skydes at noen felt er kommet i drift og dermed overført fra feltutbygging til felt i drift i investeringstellingen.

Investeringene til leting og konseptstudier blir nå anslått til NOK 35,1 milliarder i år, NOK 0,6 milliarder mindre enn anslått i forrige kvartal og NOK 0,9 milliarder lavere enn tilsvarende tall for 2013, gitt i 3. kvartal 2013.

Anslaget for nedstengning og fjerning i 2014 er NOK 8,1 milliarder, NOK 5,3 milliarder mer enn påløpte tall for 2013.

Høyere anslag for 2015
SSB har oppjustert anslaget for 2015 opp med 2,8 milliarder til NOK 185,3 milliarder kroner, NOK 2,8 milliarder mer enn anslagene gitt i forrige kvartal.

Det oppgitte tallet for 2015 er NOK 29,8 milliarder lavere enn tilsvarende anslag for 2014, gitt i 3. kvartal 2013, men igjen er det verd å merke seg at kommende PUD-er ikke er inkludert. Det betyr at verken Statoils Johan Sverdrup eller Wintershalls Maria så langt er regnet inn, selv om begge planlegger PUD i 1. kvartal 2015.

De økte investeringene i felt i drift veier ifølge SSB opp for et lavere estimat innenfor feltutbygging og leting. Økningen i anslaget for felt i drift og nedgangen for feltutbygging har også for 2015 sammenheng med at noen felt har kommet i produksjon. Anslagene for disse er i tellingen derfor blitt overført fra feltutbygging til felt i drift.

Anslaget for 2015 er NOK 29,8 milliarder lavere enn sammenlignbare tall for 2014, gitt i 3. kvartal 2013. Det er særlig anslagene for investeringer innen felt i drift og feltutbygging som reduseres sammenlignet med tilsvarende tall for 2014.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger