Publisert 4. februar 2000

Mer enn tre uker etter at Statoil mistet kontroll over trykket i en av brønnene på Gullfaks C arbeides det fortsatt med å gjenopprette brønnkontroll.

Natt til 21. mai måtte Statoil evakuere 89 ansatte på Gullfaks C på grunn av trykkendring i en brønn. Det har ikke vært lekkasje i brønnen, men Statoil har fortsatt ikke klart å normalisere trykket nesten fire uker senere.

I mellomtiden er produksjonen til Gullfaks C stengt, og mellom 60. og 70.000 fat oljeekvivalenter er utsatt hver dag så lenge plattformen er stengt.

FORTSATT IKKE UNDER KONTROLL:Gullfaks C. (Foto:øYVIND HAGEN/
STATOIL)

– Les også: Gullfaks-problemer rammer flere felt

Forrige uke meldte Statoil at de hadde satt den andre sementpluggen i brønnen, og forventet å gjenoppta produksjonen i løpet av de nærmeste dagene.

– Vi arbeider fortsatt med å verifisere øverste del av brønnkonstruksjonen. Det tar noe lenger tid enn vi håpet på, sier pressetalsmann Gisle Johanson til Petro.no.

Hendelsen i mai er tredje gangen på et halvt år det har oppstått gasslekkasjer og trykkforandring ved plattformen. Den andre hendelsen i rekken skjedde 30. april i år, og har vært kritisert av Petroleumstilsynet (Ptil) på grunn av mangel på rapportering.

– Les også: Gullfaks-hendelse ble ikke rapportert
Forventer politietterforskning av Gullfaks

Også 23. desember i fjor sviktet en av utblåsningsbarrierene i samme brønn på Gullfaks C. Barrieren sviktet i forbindelse med brønnspark under boring.

Problemfelt?
Ptil vil ikke bekrefte at Gullfaks C er et problemfelt, men sier til Petro.no at situasjonen på feltet har vært utfordrende.

– Jeg har ikke noen statistisk oversikt over det, men det klart at spesielt den ene brønnen har gitt flere uønskede hendelser på kort tid. Det ser vi ikke ofte, sier pressetalskvinne Inger Anda til Petro.no.

DEEPWATER HORIZON:Flere har sammenlignet Deepwater Horizon-
ulykken og Gullfaks C-problemene med tanke på dypt vann og gass
under trykk . Foreløpig vet man ikke hva som var årsaken til ulykken i
Mexicogolfen. (Foto:US COAST GUARD)

– Har Statoil kontroll?

– De har hatt en del utfordringer med den ene brønnen. Brønnsparket 19. mai har eskalert til en situasjon som fortsatt pågår, og Statoil har fortsatt ikke kontroll over trykket i brønnen. Vi har nå daglig dialog med Statoil om situasjonen. Så snart brønnen er i full kontroll vil vi skifte fokus og se nærmere på hva som har skjedd og historikken i dette, sier Anda.

Ensporet diskusjon
Flere har sammenlignet Gullfaks C-problemene med Deepwater Horizon-ulykken i Mexicogolfen, men Anda mener det er for tidlig å sammenligne de to.

– Det er for tidlig å trekke paralleller mellom de to hendelsene fordi vi foreløpig vet for lite om hva som utløste ulykken i Mexicogolfen, svarer Anda.

Vil utsette frist for høring

Hun påpeker at diskusjonen i lys av Deepwater Horizon og Gullfaks C rundt boring på dypt vann er blitt for ensporet.

– Det er viktig å ha i mente at alle boringer er like viktige, ikke bare dypt vann er sentralt for risikobildet. For alle typer boreoperasjoner gjelder det å ha kontroll, planlegging, god gjennomføring og forståelse. Det kan virke som det har blitt trukket forhastede konklusjoner med at dypt vann er farligere enn grunt vann. All boreaktivitet må risikovurderes på samme måte, inkludert hensynet til vanndyp, og man må være klar over at dette er en virksomhet med potensial for ulykke. Det vesentlige er ikke nødvendigvis at en brønn står på 600 meter eller 75 meters vanndyp, sier Anda.

Artikkelen er hentet fra Petro . Både Oilinfo og Petro er en del av mediehuset PETROmedia.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger