Publisert 25. april 2008

Enova-styrets plan for å løse konfliktene i statsforetaket har foreløpig fått en kjølig mottakelse hos de ansattes fremste tillitsvalgte.

NTB

Statsforetaket Enova er
etablert for å fremme en
miljøvennlig omlegging av
energibruk og energi-
produksjon i Norge.
Ill.: Enova

Planen ble torsdag sendt til Olje- og energidepartementet (OED), og fredag ettermiddag presentert på en pressekonferanse i Trondheim. Mandag skal statsråd Åslaug Haga (Sp) møte Enova-styret for å gjennomgå rapporten. Hun skal også møte representanter for Husforeningen i Enova – det vil si de ansattes tillitsvalgte.

To av de tillitsvalgte – leder i Husforeningen Anne Guri Selnæs og verneombud Ann Kristin Kvellheim – lot seg intervjue etter pressekonferansen. De ga uttrykk for en reservert holdning til styrets plan. Da hadde de ennå ikke rukket å lese den. Men de gjentok sin misnøye med styrets håndtering av varslingssaken, og uttrykte misnøye med at de ikke hadde fått planen på forhånd.
– Det er underlig at vi får en sånn plan 3 minutter før pressen, sa Anne Guri Selnæs.

Søker kontakt og hjelp
Styret understreker i planen at det nå må settes sluttstrek for konflikten, og presenterer to hovedpunkter:
1. Vi inviterer de ansattes representanter til et møte som har til hensikt å etablere en god dialog. Ingen av partene bør stille betingelse for å gå inn i denne dialogen.
2. Engasjere ekstern kompetanse på arbeidsmiljø, både for å oppklare forhold rundt det som har skjedd, for å få kvalifisert bistand til å løse gjenstående problemer – og for å legge til rette for at slike situasjoner ikke skjer igjen.

I planen skriver styret også blant annet at en sluttstrek bør innebære «en omforent erkjennelse av at det har vært historiske ledelsesutfordringer og samarbeidsproblemer i Enova».

Advokat-strid
Styreleder Jørn Rattsø bekreftet på pressekonferansen at styret har laget sin plan uten at det under denne prosessen har vært noe møte med ansattes representanter. En rekke bilag til styrets plan viser hvorfor. Begge parter har satt betingelser for et slikt møte.

Styret i Husforeningen har krevd å få møte sammen med sine advokater, og har presentert krav i fem punkter, deriblant dekning av advokatutgifter og oppfølging og eventuell oppreisning «til alle som har vært utsatt for lovbrudd og kritikkverdige forhold, inkludert en uforbeholden unnskyldning.»

Enova-styret har ikke ønsket å møte de ansatte med advokater, blant annet med den begrunnelse at advokater «i stor grad vil kunne prege samtalen og kanskje eskalere konflikten mer enn å løse den opp.»

Tiltak
Planen som styret har presentert for OED, inneholder forslag om en lang rekke tiltak for utvikling av Enovas arbeidsmiljø, utvikling av organisasjonen, og blant annet jevnlige arbeidsmiljøundersøkelser, styrket bruk av bedriftshelsetjenesten, og rutiner for konflikthåndtering.

Jørn Rattsø svarte slik da han på pressekonferansen ble spurt om han kan fortsette som styreleder dersom de ansattes representanter fortsatt ikke vil møte styret:
– Styret er ikke selvoppnevnt.
– Men du kan trekke deg?
– Det er ikke tema, svarte Jørn Rattsø.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger