Publisert 25. januar 2008

Oppgangen på verdens børser fortsetter. Varselet om økonomiske stimuleringstiltak i USA og sterke tall fra finske Nokia trekker opp og overskygger svindelskandalen i den franske storbanken Société Générale.

NTB

London-børsens FTSEurofirst 300-indeks over europeiske aksjer var midt på dagen fredag opp 1,4 prosent til 1.349,17 poeng. Denne ledende europeiske indeksen ligger likevel rundt 10 prosent under nivået ved årsskiftet.

I Paris var CAC-indeksen opp 1,20 prosent til 4.974,39, mens tyske DAX la på seg med 1,62 prosent til 6.931,75.

– Følelsene har roet seg ned, og markedet ser nå det positive i den amerikanske stimuleringspakken og i rentekuttet i USA, sa analytikeren Martin Stanley.

Etter at Nokia la fram sine fine tall tidligere i uken, fulgte selskaper som den tyske luksusbilprodusenten Porsche og supermarkedkjeden Ahold i Nederland opp med gode tatt fredag. Det samme gjorde franske L’Oreal, som er verdensleder på skjønnhetsprodukter.

Markedene så ikke ut til å være særlig bekymret over torsdagens avsløring av at én enkelt mekler svindlet sine arbeidsgivere i bankgiganten Société Générale i Paris for nesten fem milliarder euro eller 40 milliarder kroner. Svindelen trakk bankens resultat betydelig ned.

Nordsjøolje av Brent-kvalitet ble fredag omsatt for 89,41 dollar på børsen i London, en oppgang på 86 cent. I New York ble amerikansk lettolje av tilsvarende kvalitet notert til 90,07 dollar fatet.

Oljeprisen holder seg høy til tross for at lagerbeholdningene i USA er betydelig høyere enn antatt, noe som kan virke dempende på etterspørselen. I begynnelsen av måneden lå prisen på råolje over 100 dollar fatet.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger