Fortsatt optimisme i petroleumsvirksomheten

Publisert 7. februar 2013

En historisk høy oljepris og flere større funn de siste årene, bidrar til fortsatt optimisme i den norske petroleumsvirksomheten.,Aktivitetsnivået i petroleumssektoren ventes fortsatt å være høyt. Det kommer frem i Norsk Industris konjunkturrapport for 2013.

Les også:

Todelingen av industrien forsterker seg

Leverer 90 prosent av globalt boreutstyr

– I årene som kommer vil en rekke funn på sokkelen være under utbygging, samtidig som det vil være betydelig aktivitet knyttet til en omfattende portefølje av felt som allerede er i drift. Dette vil kreve omfattende innsats fra både operatørselskaper og leverandørindustri, heter det i konjunkturrapporten.

– Fram mot 2020 er det bare på norsk sokkel anslått av Rystad Energy et omfang av 15-20 nye faste plattformer, 7-11 flytende produksjonsinnretninger, og 60-70 undervannsinstallasjoner koblet mot eksisterende felt (subsea tie-backs), heter det videre.

100 nye felt
– Fra 2016 og utover vil det være bygd ut og i drift nærmere 100 nye felt. I dag er det 76 felt i drift på sokkelen. Dette gir en betydelig vekst og «grunnmur» for norske leverandører innenfor segmentene drift, vedlikehold og modifikasjonsarbeider for innfasing av nye felt og oppgraderinger. Det er et betydelig fokus på økt utvinning fra eksisterende felt, noe som er en god pådriver for teknologiutvikling med påfølgende modifisering av installasjonene.

Det totale norske markedet (alt innkjøp) er beregnet til 283 milliarder kroner i 2012, økende til 318 milliarder kroner i 2013. I perioden 2017-2020 er det totale markedet beregnet til 400 milliarder kroner årlig, ifølge Rystad Energy.

Oljedirektoratet har beregnet investeringene for 2013 til å bli 192 milliarder kroner. Investeringene antas å stige jevnt til om lag 225 milliarder 2012-kroner i 2017. Inkludert i dette er letekostnader anslått til om lag 35 milliarder kroner per år i prognoseperioden.

– Den største posten er boring av nye utvinningsbrønner, dernest modifikasjoner og videre utbygging av eksisterende innretninger. I tillegg kommer bygging av nye innretninger på både felt i drift og nye felt. En betydelig andel av de samlede investeringene de nærmeste årene er knyttet til pågående feltutbygginger. Disse investeringene ventes å nå omlag 50 milliarder kroner i 2013, for deretter å falle raskt etter hvert som prosjektene ferdigstilles. Det er større usikkerhet knyttet til investeringene ved funn som ennå ikke er modnet fram til investeringsbeslutning, skriver Norsk Industri i rapporten.

– Samlet sett er det betydelig økning i investeringene knyttet til utbygging av nye felt, og da særlig Johan Sverdrup. I tillegg til store funn som Johan Sverdrup og Skrugard/Havis, er det gjort mange mindre og mellomstore funn de siste årene.

Det er også de siste årene blitt et mangfold av oljeselskaper på norsk sokkel. 44 selskaper kjemper om gode lisenstildelinger, men det er Statoil som fortsatt er dominerende.

Ifølge konjunkturrapporten har de fem største operatørselskapene har til sammen 75 prosent eierskap i lisensene.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger