Fortsatt stabilt i V&M

Publisert 26. mars 2014

Mange i bransjen har vært nervøse i vinter, men både prognoser og bjellesauer indikerer et fortsatt stabilt V&M –marked.

– Når det gjelder markedet dette året, vil det bli ganske likt som på høsten – eller egentlig i snitt som i hele 2013. Vi kan forvente omtrent samme omsetning og omtrent like stor andel som går på vedlikehold; leverandørmarkedet i år vil bli på ca. NOK 200 milliarder, og pluss/minus NOK 20 milliarder på V&M. Vedlikeholdsmarkedet i Norge er stort, sier Ståle Kyllingstad, konsernsjef i IKM Gruppen og styreleder i Noreco.

– Og det er et spennende marked som flere lever bra med, for det ligger i bunn og skaffer ”bread and butter.” Så har du feltutbyggingene og modifikasjonene som kanskje gjør at vi tjener gode penger, legger han smilende til. Han er med andre ord optimist.

Optimister er de også i Aker Solutions, som under sin Capital Markets Day i desember presenterte tall for V&M-markedet som predikerte en årlig vekst på seks prosent, fra vel NOK 19 milliarder i 2013 til NOK 25 milliarder i 2017.

Minst i første kvartal

Heller ikke SSBs tall fra desember, som baserer seg på innmeldte tall fra oljeselskapene, varsler noen umiddelbar krise i V&M-segmentet.

SSBs beregninger viser at det skal brukes totalt NOK 223,3 milliarder på norsk sokkel i år. Av dette skal NOK 102,2 milliarder gå til felt i drift. Legger man det faktiske forbruket i segmentet de siste fire kvartal til grunn (4Q 2012, samt de tre første kvartalene i 2013), var tallet NOK 101,5 milliarder, så prognosen sier altså at markedet vil bli omtrent som i fjor.

Av de NOK 101,5 milliardene, gikk NOK 53,97 (53,16 prosent) til ”produksjonsboring,” men fremdeles var det NOK 37,63 milliarder igjen til ”tjenester” og NOK 9.91 milliarder til ”varer.”

Nervøst i vintermånedene

Historien og statistikken viser at det brukes mindre på felt i drift i første kvartal hvert år, både i 2012 og 2013 var det det kvartalet i året man det brukte minst, for så å ta seg opp de neste tre. Nå kan man alltid spekulere i hvorfor det er slik, om selskapene er litt usikre og holder igjen på beslutninger, for så å se at ”dette går visst bra likevel,” og så bruke det som er nødvendig. Uansett er det sannsynlig at første kvartal også i år vil være det dårligste, og dermed får uroen bre seg i leverandørsjiktet, før tilliten kommer tilbake utover våren.

Les også: – Trenger forutsigbarhet

– Omtrent som i fjor
Slik svarte oljedirektør Bente Nyland da Petromagasinet under Sandefjordkonferansen spurte henne hva Oljedirektoratet (OD) trodde om V&M –markedet i 2014.

Samme måned la da også OD fram sine investeringsprognoser for norsk sokkel de kommende årene. Under posten ”Eksisterende innretninger,” som kun gjelder vedlikehold, anslår OD at selskapene vil bruke NOK 36 milliarder i år, synkende til NOK 33 milliarder neste år. Deretter vil forbruket stabilisere seg med NOK 32 milliarder i 2016, NOK 33 milliarder i 2017 og NOK 32 milliarder i 2018.

Saken står også på trykk i Petromagasinet nr 1, 2014.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger