Publisert 17. juni 2007

Polen skaper fortsatt store vansker for arbeidet med en ny EU-traktat som skal avløse det grunnstøtte forslaget til felles grunnlov. Tysklands statsminister Angela Merkel sier den polske holdningen er steil.

NTB

Merkel sa søndag at hun fortsatt hadde «alvorlige problemer» med å få Polens president Lech Kaczynski til å godta traktatforslaget. Regjeringen i Warszawa har truet med veto fordi den ikke kan godta de foreslåtte reglene for avstemninger i saker som gjelder hele EU.

Saken sto øverst på dagsordenen for et møte mellom utenriksministerne fra de 27 EU-landene i Luxembourg søndag. Polen og Storbritannia har av ulike årsaker gått imot traktatforslaget som det tyske EU-formannskapet iherdig har kjempet for.

Sa nei
Franske og nederlandske velgere sa for to år siden nei til et forslag til felles EU-grunnlov. – Vi er ikke interessert i kosmetiske forandringer, sier britenes utenriksminister Margaret Beckett om arbeidet med en ny traktat som skal erstatte denne grunnloven.

Britene vil på sin side ikke godta en traktat som pålegger dem å endre en rettspraksis som i stor grad bygger på sedvanerett. De nekter også å rette seg etter EU-påbud om endringer av politisystemet og den juridiske prosessen.

– Vi kan ikke akseptere noe i en ny traktat som innebærer at vi kan bli overkjørt i slike saker. Vi vil også insistere på retten til å videreføre en egen utenriks- og forsvarspolitikk og vi vil selvfølgelig beholde vår plass i FNs sikkerhetsråd, sier en regjeringstalsmann i London.

Mistro
EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner har sagt at selv om EU skulle få en egen plass blant de faste medlemmene av sikkerhetsrådet, betyr det ikke nødvendigvis at Storbritannia og Frankrike må gi fra seg sine plasser. Dette løftet møter mistro blant britene.

Tirsdag skal Frankrikes nye president Nicolas Sarkozy drøfte EU-traktaten med Storbritannias statsminister Tony Blair og finansminister Gordon Brown, som om halvannen uke tar over som regjeringssjef. Brown betraktes som mer EU-skeptisk enn Blair.

Toppmøtet i Brussel torsdag og fredag blir Blairs siste offisielle opptreden på EU-scenen.

Diplomater tror ikke han vil la seg presse til å gi innrømmelser som kan svekke hans politiske ettermæle blant britene, et ettermæle som allerede er stygt skadd av krigen i Irak.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger