Publisert 4. februar 2000

Selv om arbeidet med Peon-brønnen 35/2-2 var et stort steg framover, er det fortsatt teknologiske utfordringer som må forseres før StatoilHydro kan bygge ut grunne gassreserver.

NYBROTTSARBEID: Teknologiutviklingen på Peon
er et langt skritt nærmere å kunne utnytte
grunne gassforekomster. (Ill.: STATOILHYDRO)

Tidligere i dag ble det kjent at avgrensingsbrønnen 35/2-2 på gassfunnet Peon var vellykket . Funnet er ekstremt grunt, rundt 200 meter under sjøbunnen, og det er knyttet store tekniske utfordringer til å få til utvinning av disse gassressursene. Selv om mange teknologiske bukker har blitt hoppet over i 35/2-2, er det fortsatt litt som gjenstår før StatoilHydro kan bygge ut de grunne gassreservene som finnes over store deler av norsk sokkel.

– Når det gjelder hvordan og når Peon skal bygges ut må vi komme tilbake til det senere, det er fortsatt litt igjen når det gjelder testing av teknologi, og vi må gå grundig gjennom informasjonen fra brønnen før vi kan si noe om det, sier Eskil Eriksen, informasjonssjef i StatoilHydro med ansvaret for undersøkelse og produksjon i Norge til Oilinfo.

Oljedirektoratet tror utnyttelsen av grunne gasslommer kan gi flere selvstendige utbygginger.

Han mener nøkkelen for suksessen med Peon er t letemiljøet har sett annerledes på det som tidligere var et problem for leteboring.

– Peon gjenspeiler kreativiteten i letemiljøet, da en i 2005 så muligheten for at det var kommersielle muligheter med grunn gass. Det at det ligger så grunt betyr at en har mye mindre plass i brønnen, og at en trenger et konsept som gjør det mulig å produsere gassen på tross av den lille plassen det er til utstyr i brønnen. Vanligvis ligger jo reservoarene både 2000 og 3000meter under sjøbunnen. Et viktig formål med denne brønnen var å teste ut om brønnkonseptet fungerte, og vi har nå tatt et godt steg videre i teknologiutviklingen, sier Eriksen til Oilinfo.

Ifølge Eriksen har ikke slike reservoar blitt utnyttet kommersielt tidligere, og det er fortsatt et lite stykke igjen før StatoilHydro kan gjøre det.

– Vi er ennå ikke i mål med å kvalifisere teknologien. Det må vi gjennomføre, og så må vi gå igjennom informasjonen vi har og stake ut veien videre, sier Eriksen til Oilinfo.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger