Publisert 12. juli 2007

Statoil er det eneste selskapet fra Norden som havner på lista over verdens 100 største selskaper. Konsernet er rangert som nummer 78 – ned fra 70.

NTB

Hydro ligger på 212. plass, opp fra 222. plass i fjor. Og sammen med fusjonskameraten Statoil er de eneste selskaper fra Norge på Fortunes liste over verdens 500 største selskaper. Denne årlige lista er basert på fjorårets omsetningstall.

Norden har i alt 13 selskaper på lista. Statoil har størst omsetning av disse, mens finske Nokia er nummer to. Danskenes shippinggigant A.P. Møller-Mærsk Group er nummer tre, foran svenske Volvo.

Av europeiske selskaper er Statoil nå rangert som nummer 37 målt i omsetning.

USA dominerer
Øverst på lista troner den amerikanske butikkjeden Wal-Mart med en omsetning på 351,1 milliarder dollar. De er også størst når det gjelder ansatte, med hele 1,9 millioner personer på lønningslista. Av de 500 selskapene på omsetningslista er hele 162 fra USA. Deretter følger Japan (67), Frankrike (38), Tyskland (37) og Storbritannia (33). Kina er på vei oppover med 24 selskaper på lista.

I forhold til verdensdeler ser man tydelig hvor de store pengene i verden sitter: Av 500 selskaper er 183 i Europa, 178 i Nord-Amerika, 121 i Asia, 10 i Sør-Amerika, 8 i Australia og ingen i Afrika.

Av 500 konsernsjefer er bare ti av dem kvinner. Det er likevel en markant økning fra bare sju kvinnelige ledere på fjorårets liste.

Blant industriene er det helt klart olje, gass og annen energiproduksjon som dominerer, sammen med bilindustrien.

Oljelandene
På lista over verdens største petroleumsselskaper kommer Statoil på 13. plass. Størst her er amerikanske Exxon, med en omsetning på 347,3 milliarder dollar i 2006. Deretter følger Royal Dutch Shell og BP.

Så følger Hydro og Statoils argeste konkurrenter til en avtale med russiske Gazprom: Chevron, ConocoPhillips og Total. Sistnevnte fikk torsdag tilsagn fra Gazprom om partnerandel på 25 prosent i første fase av Shtokman-utbyggingen.

Det russiske energiselskapet ligger for øvrig på 52. plass på lista over verdens største selskaper, med en omsetning på 81,1 milliarder dollar i fjor. Det er ett av fire selskaper fra Russland på lista, alle relatert til energiproduksjon.

Hydro er plassert på metallindustrilista, der de havner på en hederlig 4. plass med omsetning på 31,20 milliarder dollar.

Siste fra forsiden

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger