Publisert 2. april 2013

Kineserne kan bli mer aktive på norsk sokkel mener petroleumsrådgiver Anders Wittemann. Analytiker Thina Saltvedt tror i så fall at dette kan bli brysomme konkurrenter i budrunder.,

– Vi må forvente å se flere kinesiske selskaper på norsk sokkel fremover, sier Anders Wittemann til DN.no .

Wittemann er selvstendig rådgiver for olje- og gasselskaper, og viser ifølge DN.no til at kineserne ble langt mer aktive på britisk sokkel i fjor, ved at kinesiske Sinopec kjøpte den britiske delen av kanadiske Talisman og CNOOC kjøpte hele kanadiske Nexen.

– Det er en hypotese at de har holdt seg unna norsk sokkel på grunn av Nobels Fredspris, og en vurdering mange gjør er at de nå begynner å legge dette bak seg, sier Wittemann.

Det vises i artikkelen også til at Kina har kjøpt opp naturressurser andre steder i verden, blant annet i Afrika, samt i oljesand i Canada og skifergass i USA. Dette i kombinasjon med inntog på britisk sokkel, samt at det finnes eiendeler til salgs i Norge (blant annet RWE Deas eiendeler), gjør at man nå ser for seg at kinesesiske selskaper kan vise interesse for norske naturressurser.

– Vi har jo trodd at de skulle komme hit en stund, men foreløpig hart de latt vente på seg, sier Trond Omdal oljeanalytiker i Arctic Securities.

Oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt sier til DN.no at teknologi og kompetanse om norsk sokkel kan bli en barriere for kineserne. Om de først kommer seg inn, tror hun at de kan bli brysomme konkurrenter, heter det i artikkelen.

– Kinesiske selskaper tenker mye mer langsiktig enn vestlige selskaper. De er ikke så opptatt av kortsiktige gevinster og lønnsomhet som vestlige. Store statlige kinesiske olje- og gasselskaper har nesten ubegrenset tilgang til kapital gjennom staten og kan derfor være tøffe å konkurre med i budrunder fordi de ikke er avhengig av kortsiktig dividende og lønnsomhetskrav fra aksjonærene, sier Saltvedt.

Siste fra forsiden

DNO kjøper fem felt i Norne-området

Enighet i sokkeloppgjøret – lønnsøkning på 44.000 kroner

+

Sender Linus til Hanøytangen for klassing

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger