Publisert 4. februar 2000

(Aberdeen) Selv om selskapet ikke er mer enn tre måneder gammelt, er Sekal på plass med stand på Offshore Europe i Aberdeen. Deres mål: å vise igjen i mengden.

POSITIVE: Egill Abrahamsen og Asbjørn Sola kan smile over stor
etterspørsel etter det Sekal kan levere. (Foto: Line Njaa Viste)

– Vi er et nytt selskap, men fundamentet er lagt gjennom flere års forskning ved IRIS. Markedet er nå mer modent for applikasjoner som gjør bruk av sanntidsdata fra borerigger, sier Asbjørn Sola, administrerende direktør i Sekal.

Per dags dato er de bare syv ansatte, men planen er å vokse relativt fort. Et kontor i Aberdeen skal åpne i løpet av fjerde kvartal, og innen året er omme skal de være rundt 12 ansatte.

IRIS-forskning

Sekal er eid av IRIS (International Research Institute of Stavanger AS), Statoil Technology Invest, Procom Venture, SåkorninVest, Prekubator og Wellwork Invest, og tilbyr to softwareprodukter som anvender data i sanntid for å gi bedre kontroll over brønnen under boreoperasjoner. Produktene er et direkte resultat av 20 års forskning ved IRIS for å utvikle en sikrere og mer effektiv boreteknologi. I 2004 førte blant annet denne forskningen til etablering av selskapene, DrillTronics Rig Systems og DrillScene, hvor software med samme navn siden er blitt utviklet.

Bred støtte fra eierne bidro til kommersialisering av softwaren, og i mai i år ble morselskapet Sekal etablert.

– Navnet Sekal beskriver bredt hva vi gjør: Vi ser og kalkulerer. Enkelt forklart bruker vi fysikk til å finne ut om det er problemer i brønnen. Vi kombinerer modeller for temperatur, hydraulikk og mekanikk i sanntid som gjør det mulig å se et mye mer nyansert bilde enn det som tidligere har vært mulig, sier Sola.

– Hva er forskjellen på de to programvarene?

– DrillTronics kan sammenlignes med ABS og anti-spinn systemer i en bil eller auto-pilot for fly. Vi kalkulerer grenser for hva brønnen kan tåle og kan anvende dette for å sikre at boreren ikke overstiger disse grenseverdiene. Enkelte funksjoner, som som f.eks. oppstart av mud-pumpe og friksjonstest kan utføres automatisk. DrillScene, som anvender de samme modellene som DrillTronics, identifiserer symptomer på kritiske problemer, og kan på en måte sammenlignes med en doktor som sjekker en blodprøve for å se hva som er galt med deg, forklarer Sola.

Stor interesse


Interessen for produktene har ikke latt vente på seg.

– Vi har hatt flere interessenter, både i Norge og utenlands, og er globale fra dag én. Neste kontor etter Aberdeen er Houston, sier Egill Abrahamsen, direktør for forretningsutvikling i Sekal.

– Vi ser at dette med brønnkontroll er høyt på agendaen hos operatørene, og at de trenger verktøy for å lykkes i de komplekse brønnene, legger Sola til.

Softwaren Drillscene er allerede prøvd ut på flere av Statoil sine felter, og på BP Clair-feltet på britisk sokkel. ConocoPhillips har allerede kjøpt tilgang til den kommersielle Drillscene-softwaren, og Petrobras skal kjøre en pilot til neste år.

– Softwaren DrillTronics er kjørt i passiv modus for BP Clair, mens på Statfjord kjørte vi i aktiv modus, som innebærer maskinkontroll over deler av boreutstyret, sier Sola, og legger til at begge softwareproduktene kan knyttes til systemer selskapene allerede bruker.

Sola forteller at DrillScene er kjørt for 11 brønner, hvor flere kostbare feil i operasjoner er påvist i forkant.

– Og hva synes borerne som har prøvd dette?

– De fleste har vært skeptiske til å begynne med, men etter at vi forklarer at det er enkelt å skru av, og de får prøvd det ut en stund, har de fleste vært positive. Vi snakker på ett vis om første generasjons automatisert boring, men vi tar ikke ut piloten – vi gjør han bare bedre, sier Sola, som understreker at det ikke er snakk om total autopilot, men en form for ekstra sikkerhetsassistanse.

Krevende rekruttering

– Men til tross for bred interesse blant oljeselskapene har også Sekal, som alle andre, merket at det er krevende å rekruttere nye kompetente medarbeidere.

– Det er en stor utfordring å få tak i de folkene vi trenger. IRIS representerer fortsatt på mange måter vår utviklingsavdeling, men vi arbeider daglig med å rekruttere teknisk personell både innenfor systemutvikling og boring. Det er ikke lett å få tak i de kandidatene vi ønsker oss, som har enten master eller phd innen systemutvikling, boring, brønn eller mekanikk. Markedet i Norge er støvsugd, så nå vurderer vi å se mot Sverige, sier direktøren, som oppfordrer fysikk- og matematikkutdannede på utkikk etter en spennende jobb, til å søke.

Verdensledende

Konkurrerende selskap er det heller ikke mange av, og de som finnes er norske.
– Vi har tre-fire konkurrenter til DrillScene-softwaren, og 2-3 konkurrenter til DrillTronics. Norge er langt fremme når det kommer til denne type forskning, og jeg vil si at IRIS er verdensledende her, sier Sola.

– Hva håper dere å få ut av tilstedeværelsen på Offshore Europe?

– Vi ønsker først og fremst å vise igjen og komme i kontakt med folk. Hvor mange beslutningstagere innen brønn og boring som er her, vet vi ikke, men det er uansett viktig for oss at folk blir kjent med oss og selskapet, sier Sola og Abrahamsen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger