FPSO eller subsea tie-in for Maria

Publisert 13. februar 2013

Wintershall ser for seg flere konsepter til Maria-utbyggingen, ifølge Ingrid Karstensen.,

Wintershall med Ingrid Karstensen var i dag på Offshore Strategikonferansen for å presentere deres alternativer til Maria-utbyggingen. Ifølge Karstensen jobbes det fortsatt med å finne ut hva slags løsning man går for.

Oppstart i 2017
– Vi er i en fase der vi nærmer oss konseptvalg. Den tas 2. kvartal i år. Men vi kan fortsatt ikke si noe om dette ennå. Etter planen skal vi levere pud sommeren 2014, med planlagt oppstart i 2017. Men det skal også sies at oppstarten er avhengig av hvilket konsept vi velger, sa Karstensen.

– Det som er godt med prosjektet er at det er god infrastruktur i området. Kristin, Åsgard og Heidrun som opereres av Statoil ligger i nærheten, og gir oss flere muligheter. Det gir oss utfordringer fordi vi har flere konseptkombinasjoner med flere potensielle vertsplattformer. Vi har også vurdert en selvstendig utbygging, sa hun, før hun presenterte både subsealøsninger og en FPSO.

– Ett eksempel på undervannsutbygging er en komplisert løsning, som fortsatt evalueres. Brønnstrømmen fra subseainnstallasjoner vil i dette alternativet gå til Kristin. Produksjonen styres og kontrolleres fra Kristin-installasjonen. Her er det lagt opp til vannstøtte som drivkraft, der vanninjeksjonen kommer fra Heidrun. Gassløft vil også komme fra Heidrun, eventuelt fra Åsgard. Oljetransporten vil gå over til Åsgard og derfra til land. Vi tenker også en løsning der gassen skal inn i transportsystemet til Åsgard transport, sa hun, og understreket at dette kun er ett av de potensielle konseptene.

– I dette konseptet inngår to subsea-templater og seks brønner; Fire produsenter og to vanninjektorer.

– Noe som er verdt å merke seg er at en tie-in til vertsplattformer, vil også medføre betydelige kontrakter som må inngås for modifikasjoner til Kristin og Heidrun, sa Karstensen.

Skarv-løsning
Videre presenterte hun en FPSO-løsning.

– Vi ser også på en FPSO som vil være en typisk Skarv-løsning. Ikke nødvendigvis en kopi, men i samme størrelsesorden. Den vil være 235 meter lang og 47 meter bred, med boligkvarter til 100 personer, sa hun.

– For oss i Wintershall er dette et omfattende prosjekt. Vi er opptatt av å gjøre en god jobb i forkant, med god og grundig forprosjektering. Vi ser frem til å jobbe med leverandørindustrien i forbindelse med kontraktene som skal tildeles, avsluttet Karstensen.

Maria ble tildelt i TFO 2009, og ble oppdaget i 2010. Man regner med at feltet inneholder rundt 120 millioner fat.

Wintershall har 50 prosent av lisensen, Petoro 30 og Centrica har 20 prosent.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger