FPSOptimismen fortsatt tilstede

Publisert 12. mars 2010

ODS-Petrodata bommet med én spådd FPSO-kontrakt i 2009, til tross for den voldsomt turbulente økonomien. I år spår ekspertanalytikerne 15 nye FPSO-kontrakter på verdensbasis.

Av Magnus Birkenes

Forrige uke gikk INTSOKs FPSO International av stabelen på Aker Brygge, for sjette året på rad. Det har vært seks år med usikre penger, usikre kontraktsmuligheter, fluktuerende optimisme og stødig teknologisk fremgang.

2009 ble ikke et godt år for FPSO-bransjen. Tvert imot. Noen store, lukrative kontrakter ble inngått, men den store bølgen av kontrakter ble holdt tilbake av mange av de samme årsakene som investeringer i resten av offshorebransjen: En risikovilje som sank om kapp med finansmarkedet.

2010 ser ikke ut til å bli det store vendepunktet til det bedre, det heller, men den langsiktige optimismen er fortsatt levende.

Inger tjener penger
– Det er rundt femten milliarder norske kroner på spill, bundet opp i spekulasjon, i FPSO-markedet. Det er mange som spør seg hvor mye av disse pengene som vil komme tilbake. Se på bredden av FPSO-aktører. INGEN tjener penger. SBM er verdens største, men selv de sliter med lønnsomheten, kommenterte konferansens leder, INTSOKs spesialrådgiver Georg Sverdrup Onsrud.

INTSOKs spesialrådgiver Georg Svedrup Onsrud sier FPSO-bransjen sliter
med dårlig lønnsomhet. (Foto: MAGNUS BIRKENES)

– Det er kanskje morsomt for ingeniørene, men hvorfor driver vi egentlig på med dette? la han til, til småhumring fra et heldigvis smått selvironisk publikum.

Onsrud kom også med en kommentar til den nylige bruduljen rundt Goliat-kontrakten:

– Det er høye risikoer involvert i FPSO-markedet. Operatør Eni sa i sin begrunnelse at «Hyundai var villige til å ta en større risiko». Betyr det at norske aktører har lært leksen sin de siste årene? Den norske risikoprofilen drepte tross alt nesten industrien. Men bare nesten, sa Onsrud.

En snuoperasjon?
Et motargument mot de tilsynelatende negative trendene kommer fra ekspertanalytikerne, som fortsatt tror på langsiktig lønnsomhet:

– Det er dårlige nyheter og gode nyheter. De dårlige nyhetene er at det har ikke blitt delt ut så få FPSO-kontrakter globalt på mange år. Det har vært en stødig nedgang i antall siden 2003, og i det siste kvartalet i 2008 og de to første i 2009 ble det ikke delt ut en eneste kontrakt, sa Pål Hansen-Tangen, visepresident for konsulentvirksomhet og forskning i ODS-Petrodata, under sitt foredrag på Felix Konferansesenter.

Flex LNG var et av selskapene som slet i fjor. Nå ser det bedre ut.
(Ill: FLEX LNG)

– De gode nyhetene er at det plukket seg litt opp igjen i siste kvartal 2009, og denne oppgangen var drevet av en stor og variert gruppe feltoperatører. Samtidig har antallet forsinkelser sunket, og kostnadsnivået for FPSO-konstruksjoner har sunket med rundt 20 prosent som en følge av nedgang i markedet. Flere verft, spesielt kinesiske, har også kommet på markedet, noe som har gitt lavere pris og bedre tilgang, sa Hansen-Tangen.

Kontrakter i vente
Hansen-Tangen er ikke redd for å spå kontraktsutfallet for 2010, heller. ODS-Petrodata har identifisert 34 prosjekter som kan deles ut i år, men sier det mest sannsynlige tallet vil lande på 15 feltspesifikke FPSO-kontrakter.

– Det er per i dag 48 feltutviklinger med oppstart før 2014 som kan kreve en FPSO. Fra 2015 og videre regner vi fortsatt med at det kommer til å bli tildelt 15-20 kontrakter per år. Brasilianske Petrobras vil i den perioden fortsatt være den største aktøren, med en markedsandel på rundt 30 prosent, uttalte Hansen-Tangen.

– Dette er en god tid for operatørene å inngå kontrakter på, grunnet de reduserte kostnadene for alle parter, la han til. Han ser ikke for seg noen konsolideringer blant de store aktørene i 2010.

FPSO-optimismen fra fjoråret har fått en trøkk av markedsrealitetene det siste året, men lønnsomheten ser md andre ord fortsatt ut til å være der for de seige aktørene.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger