Publisert 4. februar 2000

Litt over halvannet år etter at et knippe av norsk offshorebransjes kloke hoder samlet seg for å danne Apply, har selskapet strømlinjeformet seg selv og møter 2011 med store planer. Luksusproblemene får de heller takle underveis.

GOD STIM: Administrende direktør Geir Ove
Saltvedt (t.v) og teknisk sjef Sigmund Fiveland har
store planer for videre vekst
i Apply Oil & Gas (Foto; MAGNUS BIRKENES)

Apply

– Ble opprinnelig dannet av at Maritime
Systems, North Sea Innovation, Teknisk Byrå
og Asator i 2008 ble slått sammen.

– Selskapet har deretter vokst ved innlemmelsen
av Apply Group (tidligere Sørco Group)

– Eies nå av primært av Hitec Private Equity og
Køhlergruppen, samt noe av opprinnelige
gründere og ansatte.

– Omfatter per i dag 14 underselskaper med til
sammen rundt 2.000 personer på lønningslista.

– Apply O&G har spesialisert seg på
kontrollsystemer, bore- og brønnrelaterte
systempakker, konteinerbaserte løsninger,
alt innenfor Elektro/Automasjon/
Instrumentering/HVAC, og har hovedkontor i
Stavanger.

– Omsetter for rundt 450 millioner kroner i året.

MANGE SLIKE: Eksempel på borekabin installert
av Apply på «Maersk Guardian» (Foto: APPLY)

Apply Oil & Gas har nå samkjørt all sin aktivitet på Forus utenfor Stavanger; mest grunnet et ønske om å endelig fullføre sammensmeltingen av organisasjonen etter den storstilte fusjonsprosessen som startet i 2008. Apply som gruppe klarte seg godt gjennom finanskrisen ved å holde en lav profil og pusse på prosessene.

– Det var faktisk perfekt timing. Vi fikk sjansen til å gå inn i et rolig marked, og fikk dermed sjansen til å ta alle strukturerte grep, forbedre prosesser og metoder før markedet tok seg opp; dette i motsetning til mange andre aktører, som ble tvunget til å omstrukturere, uttalte Applygruppens konsernsjef Per Bjørn Habbestad til PetroNews Weekend under årets ONS i Stavanger.

Les ONS-saken om Apply her.

Klare for vekst
Det merker også offshorespesialistene i Apply Oil & Gas når resultatene av. Den internasjonale pågangen er én ting; den kommer som en følge av år med kompetansebygging og teknologiutvikling. Men den gradvise markedstilpasningen har også gjort selskapet klart til å vokse raskt, nå som den verste finansielle uroen har lagt seg.

– Det er jo veldig hyggelig, da, når vi nå får flere og flere forespørsler fra utlandet grunnet vår kompetanse og tekniske kvalitet. Vi jobber hardt for å kunne levere alt vi blir bedt om, sier administrerende direktør i Apply Oil & Gas, Geir Ove Saltvedt, til PetroNews Weekend.

– Det høres ut som et luksusproblem?

– Det kan du gjerne si, men vi er klare for å takle det. Innen tre til fem år satser vi på å fordoble omsetningen, som nå ligger på rundt 450 millioner kroner i året. økningen vil skje 50/50 i Norge og utlandet, men selv på det internasjonale markedet satser vi på å kjøre ut produkter utviklet og produsert her hjemme, forklarer Geir Ove Saltvedt.

– Vi har allerede mange kunder blant de store serviceselskapene som Halliburton, Oceaneering, Schlumberger og BJ Services, som vi leverer til internasjonalt. Eksempelvis kjøper Schlumberger i Singapore alle sine kabinetter fra oss i Norge for bruk internasjonalt. Norge er kanskje et høykostland, men vi vinner fram på effektivitet, høy teknisk kompetanse og sterkt miljøfokus, både indre og ytre miljø, gjennom blant annet avanserte styresystemer i overtrykkssatte kontrollkabiner og tilsvarende. Det gjør oss foretrukne framfor de mange kopiene man får fra andre verdenshjørner, legger Sigmund Fiveland, teknisk leder i Apply O&G, til.

Nytt bygg, nye folk
De forestående ekspansjonsplanene og omsetningsøkningen trenger plass å vokse i, og Apply O&G legger i disse dager siste hånd på tegningene til det som kommer til å bli et splitter nytt, 15.000m2 stort produksjons-, lager-, verksteds- og kontorområde på Forus. Det skal stå ferdig ved årsskiftet 2011/tidlig 2012, og vil gi dem sjansen til å komplettere og oppbevare alle komponenter, halvfabrikata, produkter, borekabiner og verktøy innendørs.

Det nye bygget skal også fylles med nytt personell, og selskapet er allerede på frierferd for å skaffe seg 40 nye montører og 40 nye ingeniører. Geir Ove Saltvedt sier selskapets tilnærming til arbeidsmarkedet vil lette prosessen:

– De 80 personene vi vil trenge vil ansettes ved kontoret her i Stavanger. En del av dem vil vi ta rett fra skolebenken, noen vil tas fra relaterte bransjer og en del av dem vil kunne rekrutteres fra utlandet. Måten vi gjør det på, er å ta inn noen få om gangen, for så å gi dem grundig og personlig opplæring i en periode, før vi fortsetter med neste pulje. Slik unngår vi de verste kulturkrasjene og belastningene på eksisterende ressurser, sier Saltvedt til PetroNews Weekend.

Les mer om rekrutteringsboomen for ingeniører her.

– I forbindelse med denne rekrutteringen så kommer vi nok til å fokusere enda mer på HVAC-tjenester (Heating, Ventilation and Air Conditioning, red.) fremover, ettersom det henger tett sammen med elektro og automasjonstjenester, som er blant våre andre kjerneområder, legger han til.

En travel høst
Leverandørindustrien begynner å få det travelt igjen, og Apply Oil & Gas har hatt en travel og lukrativ høst.

– Vi har som varemerke å følge prosjekter fra A til å; fra design til service, og kontrollsystemene våre er ett av våre fremste salgsargumenter. Vi har fått rundt et 20-talls kontrakter siden i sommer, men selv om finanskrisen er over, er ikke marginene tilbake enda. Derfor er det viktig for oss å jobbe hardt for å få utnyttet det potensial som fortsatt er der ute, spesielt internasjonalt, understreker Sigmund Fiveland.

– Det internasjonale markedet vil vi angripe ved å blant annet ansette en internasjonal selger / forretningsutvikler, samt å ha ett supportapparat i de områdene ustyret brukes, legger Saltvedt til.

– Apply får stadig flere selskaper under paraplyen. Er det noen nye, potensielle familiemedlemmer i kikkerten?

– Jeg vil ikke si for mye på det punktet, men jeg føler vi har eiere som har øynene oppe for potensielle selskaper som kan supplere oss slik at vi samlet står sterkere.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger