Publisert 4. februar 2000

Torvstrø fra indre østfold blir Tess nye superabsorbent.

Stolt av produktet: Fabrikkeier Ragnar Kallak (t.v.) og medarbeiderne
Lars Tore Høitomt og Gunnar Andersen.

Tess lanserer sin nye superabsorbent som gjør det mulig å få med seg all olje på vannoverflaten. Nyskapingen, døpt Tess Torvabsorbent, er et nyutviklet naturprodukt fra de dype torvmyrer i indre østfold, og oppnådde ifølge selskapet «topp resultater» i en vitenskapelig test hos Sintef.

Det nye TESS-produktet er utviklet og produsert ved Kallak Torvstrøfabrikk i Trøgstad i østfold, og det hele begynte med en tilfeldighet.

-Det begynte egentlig med hestestrø. Noen begynte å kjøpe dette av oss for å absorbere urin og fuktighet på stallgulvet, sier innehaver Ragnar Kallak i meldingen. Selv brukte Kallak strø til å absorbere litt oljespill her og der, hvilket avfødte ideen om å utvikle en best mulig absorbent for oljespill og oljeutslipp til vanns.

Med støtte fra Innovasjon Norge ble det satt i gang målrettet utvikling, og Sintef fant ut at absorbenten var minst like god som utenlandske torvprodukter, og i flere henseende betydelig bedre. Torvabsorbenten er hydrofob. Dette gjør at olje eller annet trekkes raskt opp i kapillærene, lenge før det vegetabilske materialet reagerer med vannet. Under en spillaksjon vil det derfor være mulig å få med seg all olje på vannoverflaten.

Bruk av et naturprodukt i en high-tech industri som oljebransjen er ikke nytt, og det er fortsatt slik at tradisjonelle barkprodukter er det mest vanlige å bruke som absorbent i Norge.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger