Publisert 4. februar 2000

– Skulle jeg regissere min egen slutt, skulle den ha vært slik den ble, sier Andreas Middelthon. Nå er han ferdig som ansatt i oljebransjen.

Andreas Middelthon har vært med i både Phillips, Con-
oco og Talisman. Nå er han ferdig som ansatt i olja,
og skal være team- og lederutvikler.
(Foto: Lars Taraldsen)

Karrieren gikk kanskje ikke helt som planlagt for juristutdannede Andreas Middelthon. Nå er han «61 år og nybegynner». På veien til sin nye jobb i bedriften Mellomrom, har han vært innom en rekke forskjellige arbeidsområder, fra politiet, til byggebransjen, innom advokat-, personal- og kommunikasjonsrollen, og i til sammen tre operatørselskaper.

Politijurist
Offshore-tilknytningen startet allerede i politiet, der han jobbet som politifullmektig.

– I 1978 var jeg nok først i kontakt med oljebransjen. Jeg hadde for det meste trafikkforeseelser som kjøring med promille, men det ble også en del forskjellige offshoresaker. Jeg var offshore etter at en casing hadde ramlet ned fra boretårnet og ødelagt en fot. Men det var nok i 1980 milepælen kom, sier Middelthon.

Og det var ikke en hvilken som helst dato i 1980. Det nærmet seg april og politijuristen hadde sin siste kveld som vakthavende politiembetsmann da et støttestag på boligplattformen Akexander Kielland fikk et tretthetsbrudd og sørget for at en søyle brakk. Det resulterte som kjent i et stort antall omkomne i den mye omtalte Kielland-ulykken.

Sluttet sirkelen
– Det er den enkelthendelsen på norsk sokkel som har gjort mest med tanke på regelverksendringer innen helse, miljø og sikkerhet. Det er nok også denne ulykken som har satt størst spor i sjelen min i løpet av karrieren min, sier Middelthon.

For etter han avsluttet som politijurist, fortsatte han faktisk med Kielland-relaterte arbeidsoppgaver. Men ikke i politiet.

– Jeg ble advokat hos Phillips Petroleum, og det dreide seg mye om Kielland-ulykken. Erstatningssaker, blant annet, forteller han.

Enda litt senere, seks år etter ulykken, så han resultatet av et prosjekt hvor kunstnere fra hele landet hadde vært invitert til å komme med utkast til et monument som skulle tjene som et minne om ulykken. Sluttresultatet, «Brutt lenke» står plassert på Smiodden i Kvernevik, Stavanger, og ble avduket av H.K.H Kronprins Harald en ruskete dag i mars. Det skal ha blåst stiv kuling fra nordvest, krydret med regnbyger. Men Middelthon husker dette utelukkende som godt.

– Etter de seks årene føltes det helt riktig å være en del av dette, å få avsluttet det på en måte, sier han.

I 1986 sluttet Middelthon i Phillips, og gikk over til landbasert industri. Denne gangen som konserndirektør i Block Watne. Noen år senere gikk han tilbake til olja, til Conoco denne gangen.

– Jeg jobbet mye med Heidrun i tiden jeg var i Conoco, fra rundt 1989 til og frem til fusjonen i 2002, da det ble ConocoPhillips. Etter ett år i privatpraksis som advokat gikk jeg til Talisman, sier han.

I offentlighetens lys
I Talisman har han jobbet blant annet som kommunikasjonssjef, der en naturlig del av jobben er offentligheten. Det virker ikke som om Middelthon har hatt særlige problemer med akkurat det. Bare i det siste figurerte han på TV i to forskjellige innslag. Det ene om det svært mye omtalte Yme-prosjektet. Det andre innslaget om en langt hyggeligere sak.

– Talisman ble kåret til årets beste stand på ONS. Det var på torsdag som var min siste dag. I dag er jeg 61 år og nybegynner. Jeg synes det var en fin slutt på en spennende jobb. Om jeg skulle ha regissert min egen slutt, skulle det ha vært sånn, sier han.

For det er ikke til å legge skjul på at Talisman har vært gjennom enkelte utfordringer den siste tiden, spesielt når det kommer til Yme-prosjektet, som har ført til store budsjettoverskridelser, evakuering av ansatte, konflikter og mye medieomtale. Men Middelthon er opptatt av at det var hans valg å gå videre nå.

– Jeg føler jeg har kommet godt ut av jobben i offentligheten. Talisman har vært gjennom en tøff tid nå, og jeg ønsker dem alt vel. Jeg har for eksempel mange veldig gode kolleger der. Men for min del, var det nå eller aldri. Gjennomsnittskarrieren i én arbeidsstilling i Rogaland er rundt fem år. Jeg har fem-seks år igjen av arbeidslivet mitt, og da var det riktig å prøve noe nytt. Når jeg da fikk muligheten til en fast jobb her, så ville jeg ta den, sier han.

I mellomrommet mellom rom
I hans nye jobb, med lokaler midt i Stavanger sentrum, skal Middelthon utvikle team og ledere, noe han har lang og erfaring med og solid bakgrunnskunnskap om. Blant annet har han tatt Solstrand-kurset, et lederutviklingskurs han føler han har hatt mye igjen for. Noen år etter deltok han på «Manager of the Future»-kurset.

– Det høres kanskje ut som en filmtittel, men det var helt grensesprengende. Det var dyre, gode kurs som jeg er takknemlig for at jeg fikk være med på. De har gitt meg et helt unikt grunnlag som jeg får bruk for nå.

Middelthon forteller at de nå skal jobbe i et team på fire personer, både med team- og lederutvikling. Han regner med at hans styrke kommer til å ligge i den bransjen han nå har forlatt.

– Jeg vil tro at jeg har mest å gi til dem innen oljebransjen, sier han.

Middelthon sier at det er noe med navnet på bedriften, Mellomrom, som beskriver ham, og der han er akkurat nå.

– Mellomrom kan for eksempel være tidsrommet mellom det som har vært og det som skal komme. Jeg er der nå: En flott slutt på en spennende jobb, og i ferd med å begynne på nytt, med helt blanke ark, og muligheter til å justere kursen videre.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger