Publisert 19. mars 2006

Den franske regjering akter ikke å fire en tomme og vil ikke etterkomme krav fra studentorganisasjoner og de fagorganiserte om å trekke et omstridt forslag til ny arbeidslov.

NTB

Dagen etter de omfattende demonstrasjonene lørdag kom studentledere og talsmenn for de fagorganiserte med et klart ultimatum til statsminister Dominique de Villepin: Fjern arbeidsloven CPE i løpet av 48 timer, ellers går det mot generalstreik.

Men så langt er det ikke kommet noen forsonende utspill fra regjeringen, og Villepin står på sitt og mener de nye arbeidslovene vil få flere folk i arbeid, selv om unge arbeidstakere kan sparkes uten at arbeidsgiverne må oppgi noen grunn.

Arbeidsledigheten i Frankrike ligger på 9,6 prosent, men blant ungdom er den helt oppe i 20 prosent. Nye arbeidslover, jobbdiskriminering og frykt for økt globalisering fører til mye angst blant arbeidstakerne, viser ferske undersøkelser.

Sammenstøt i Paris
De store protestmarsjene lørdag gikk stort sett fredelig for seg, men i Paris og særlig i Latinerkvarteret kom det til kraftige sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Ifølge arrangørene deltok mellom 1,3 og 1,4 millioner mennesker i protestene rundt om i Frankrike – 400.000 bare i Paris. Men tallene spriker som vanlig, og innenriksdepartementets tall er 503.000 på landsbasis og 80.000 i hovedstaden.

Politiet tok i bruk tåregass og vannkanoner for å hindre demonstrantene i å bryte gjennom sperringer og ta seg fram til de historiske deler av Sorbonne-universitetet i Paris. I alt 167 personer ble arrestert, og 34 politimenn og 18 demonstranter ble lettere skadd i tumultene.

Også i Bordeaux, Clermont-Ferrand og Grenoble kom det til sammenstøt mellom demonstranter og politi.

Demonstrasjonene til tross, regjeringen ønsker dialog, sier talsmann Jean-François Cope. – Hvis vi ser bort fra øyeblikkets opphetede situasjon, så ønsker vi vel alle dialog, sier Cope, uten å komme inn på hva regjeringen vil bidra med for å finne en løsning.

Vil øke presset
Streikelederne mener lørdagens proteststorm var en klar seier, og søndag ettermiddag var det enighet om å øke presset i dagene fremover hvis ikke regjeringen firer. På et møte mandag skal man så stake ut veien videre.

President Jacques Chirac har oppfordret partene til å innlede forhandlinger, men talsmenn for opposisjonen understreker at regjeringen først må gi opp planene om å innføre en ny arbeidslov. Det er et ufravikelig krav for å innlede direkte forhandlinger med regjeringen.
Truslene om generalstreik kan føre til at president Chirac føler seg presset til å gripe direkte inn og råde Villepin til å gi etter. Reformarbeid i Frankrike er ingen enkel sak, mener ekspertene.

– Reformarbeid i Frankrike har to fiender: Presidenten i Elyséepalasset og demonstrantene i gatene, og Elyséepalasset frykter demonstrantenes makt, skriver eksperten Claude Imbert i ukemagasinet Le Point.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger