Publisert 18. januar 2006

En time før fristens utløp onsdag ettermiddag varslet John Fredriksens riggselskap, SeaDrill, at det er uklart om selskapet har klart å sikre seg 50 prosent av aksjene i Smedvig.

NTB

Derfor har ledelsen i SeaDrill i første omgang valgt å utvide fristen til fredag 20. januar klokken 16.30. Samtidig gjør Fredriksen oppmerksom på at han står fritt til å droppe hele budet.

Fredriksen la fram sitt siste tilbud 10. januar om å kjøpe de stemmeberettigede aksjene i Stavanger-baserte Smedvig for 205 kroner per aksje. Hensikten var å fusjonere Smedvig og SeaDrill og dermed legge grunnlaget for Norges største og kanskje etter hvert verdens største riggselskap.

Ventet bud
I perioden etter at tilbudet ble satt fram har likevel Smedvig-aksjen på Oslo Børs blitt notert opp til 4 kroner over tilbudet. Det er av mange tolket som at aksjonærene i Smedvig venter på et konkurrerende tilbud fra Smedvigs største eier, amerikanske Noble Corporation.

Ved stengetid onsdag sluttet imidlertid aksjen på nøyaktig det Fredriksens tilbud går ut på, nemlig 205 kroner. Noen omfattende handel var det imidlertid ikke.

Fredriksen trenger å få kontroll med rundt 27 millioner A-aksjer for at budet skal opprettholdes. Allerede dagen etter at budet ble lansert opplyste SeaDrill i en børsmelding at selskapet kontrollerte 19,2 millioner A-aksjer. Senere er det kommet melding om at Folketrygdfondet vil selge til Fredriksen. Styret i Smedvig har anbefalt alle aksjonærene å gjøre det samme.

Nobles beholdning
Da Peter Smedvig solgte seg ut som hovedaksjonær før jul og dermed satte familieselskapet i spill, sikret Noble Corporation seg 21 millioner A-aksjer. Rundt 10. januar satt dermed både Noble og Fredriksen med i underkant av 40 prosent av de stemmeberettigede aksjene.

I Smedvig er det også 26 millioner B-aksjer som Fredriksen har tilbudt 165 kroner per aksje for. Det er hele 15 kroner mer enn hva Peter Smedvig fikk for sine B-aksjer som Noble også kjøpte mens Fredriksen bare byr 5 kroner mer for A-aksjene.

10. januar hadde Fredriksen kontroll med 8,8 millioner B-aksjer mens Noble kjøpte 2,5 millioner B-aksjer av Smedvig. Noe av usikkerheten omkring hva som skjer med Smedvig kan derfor finnes i det store prisgapet mellom A og B-aksjer.

Ordningen med A og B-aksjer i noen norske selskaper skyldes flere forhold. Ett av dem er at slike selskap er mer motstandsdyktige ved fiendtlige oppkjøp. Begge aksjeklasser gir samme utbytte, men bare A-aksjene har stemmerett og er tellende når det foregår en kamp om selskapet.

Dersom en eier etter å ha overtatt selskapet ønsker å tvangsinnløse minoritetsaksjonærene, må han imidlertid kontrollere minst 90 prosent av den samlede kapitalen. Og da teller B-aksjene med.

Noble Corporation har vært taust siden selskapet kjøpte Smedvigs aksjepost.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger