Publisert 6. januar 2006

Skipsreder John Fredriksen har ikke gitt opp arbeidet med å skape et norsk riggrederi som kan bli verdens største.

NTB

– Vi skal bruke helgen til å se hva vi kan få til, sier Fredriksens høyre hånd, Tor Olav Trøim til Stavanger Aftenblad.

Han har notert med tilfredshet at amerikanske Noble ikke planlegger nye bud på hele Smedvig-rederiet, men nøyer seg med hovedaksjonærens andel.

Både Trøim og flere meklerhus jobber fortsatt på spreng for å få til et norsk alternativ til amerikanske Noble før Smedvig i likhet med Transocean også går til utlandet.

Droppet Smedvig
Fredag droppet Fredriksens selskap, SeaDrill, planene om å legge inn et bud på hele Smedvig-rederiet fordi han ikke fikk et tilstrekkelig antall av selskapets aksjonærer med seg i kampen med Noble.

– Selv om mange av de store aksjonærene støttet initiativet har SeaDrill konkludert med at det ikke var tilstrekkelig støtte fra et stort nok antall aksjonærer, heter det i en børsmelding fra Fredriksens riggselskap.

Konklusjonen fra SeaDrill er dermed at budet på Smedvig droppes.

Kampen om riggselskapet startet da Smedvig-familien i midten av desember solgte sine aksjer i det børsnoterte selskapet til amerikanske Noble.

Salget ga amerikanerne hånd om nærmere 40 prosent av aksjene, men et bud på resten av selskapet har latt vente på seg.

Ut av Ocean Rig
Samtidig med meldingen om at SeaDrill droppet Smedvig kom meldingen om at SeaDrill solgte seg ut av et annet riggselskap, nemlig Ocean Rig.

Salget styrket Fredriksens likviditet med 2,2 milliarder kroner og ga ham en fortjeneste på rundt 600 millioner kroner i løpet av de månedene han har eid aksjene.

Den store tankrederens kamp for å etablere også et kjemperederi for rigger med basis i Norge har så langt ikke ført fram, men hver gang han har startet oppkjøp av aksjene i et riggselskap har kursen steget.

Resultatet har hver gang vært at Fredriksen har trukket seg ut igjen med store gevinster.

Aker Drilling
Mens kampen for å lage et nytt, stort riggrederi så langt har skjedd på børsen med aksjemeklerne som de viktigste aktørene, har Kjell Inge Røkkes nye selskap, Aker Drilling, vært nokså anonym på Oslo Børs.

Selskapet ble notert noen uker før jul og har så langt steget knapt 10 prosent i verdi. Røkkes planer er imidlertid de mest forutsigbare av alle. Det er de andre selskapene i hans nye Aker-imperium, Aker Kværner og Aker Yards, som vil være de nærmeste samarbeidspartnerne for Aker Drilling.

Selskapets rigger skal konstrueres spesielt for virksomhet i arktiske strøk, hvilket i praksis betyr Barentshavet der Statoil og Hydro trolig blir de viktigste kundene for riggene i årene fremover.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger