Fremdeles ingen gassløsning for Goliat

Publisert 4. oktober 2013

Knapt et år før det Eni-opererte Goliat-feltet i Barentshavet skal være i produksjon, har man ennå ikke funnet en løsning for gassen i feltet.

Goliatfeltet inneholder rundt 174 millioner fat olje, som skal produseres via en Sevan-design FPSO (floating production, storage and offloading vessel) som er under bygging i Sør-Korea. I tillegg inneholder feltet rundt 8 milliarder kubikkmeter gass, og det er denne gassen som er feltpartnernes hodepine. Gassen kan ikke fakles, og re-injeksjon er ikke en god løsning på sikt, både av reservoartekniske- og økonomiske årsaker.

Krav i PUD-vilkårene
Både Olje- og energidepartemetet (OED) og Oljedirektoratet (OD) har krevd at en slik løsning er på plass før feltet starter produksjon, tidligere utsatt til tredje kvartal 2014, men så langt finnes ikke en slik løsning.

Da OED i mai 2009 oversendte Plan for utbygging og drift (PUD) til Stortinget for godkjenning (St.prp. nr. 64 / 2008-2009: ”Utbygging og drift av Goliatfeltet”), slo departementet fast at: ”Operatøren skal senest to år før oppstart av driften på feltet, forelegge en plan for avtak av gass fra Goliat for departementet. Planen skal omfatte en mulighet for avtak av gass fra Goliat fra oppstart av drift fra feltet. Operatøren skal sørge for at løsningen med avtak av gass fra oppstart av drift fra feltet modnes tilstrekkelig til at den kan gjennomføres dersom departementet bestemmer dette av hensyn til god ressursforvaltning.”

I samme dokument bemerket OD at planen ”omfatter ikke vurderinger knyttet til produksjon av gassen i funnet. Det er kun vist til at det er lagt til rette for en eventuell senere eksport av gassen ved at det er lagt inn fleksibilitet til å kunne installere gasseksportstigerør. Oljedirektoratet finner ikke dette tilfredsstillende.”

Tre alternativer
I PUD for Goliat, fremholdes re-injisering i tidlig fase, og eksport via Snøhvit LNG i fortsettelsen. I tillegg har, som Petro.no har tidligere skrevet, CNG (Compressed Natural Gas) på båt vært vurdert som et alternativ.

Re-injisering i tidligfase går bra, men siden det ikke ble noe Tog II på Snøhvit, er det ikke kapasitet i anlegget, så det utgår inntil videre, men operatør for gassledningene på norsk sokkel, Gassco, har gjort en utredning for Eni om gassløsning for Goliat, og den er ferdig i disse dager.

– Vi har gjort en utredning om dette for Eni. Den er ferdig, men oppdragsgiver Eni ønsker selv å kommunisere innholdet, sier informasjonsdirektør i Gassco, Kjell Larsen til Petro.no.

– Om ikke lenge
Hos Goliat-operatøren Eni er man selvfølgelig klar over problemet med manglende gassløsning og at man er ett år over deadline, men kan ikke være veldig konkrete på når en gassløsning for feltet foreligger.
– Vi har av forskjellige årsaker ikke et endelig svar på dette ennå, sier informasjonsdirektør Andreas Wulff til Petro.no.

– Problemstillingen har vist seg vanskeligere å løse enn først antatt, og dette står ikke bare på oss, sier han, men ønsker ikke å utdype dette.

– Men vi jobber med det, og kommer til å dra en konklusjon om ikke lenge, sier han, men kan ikke være mer spesifikk på det nåværende tidspunkt.

Verken OD eller OED har så langt kommet tilbake med kommentar på hva konsekvensene for Goliat blir om ikke gassløsningen snart er på plass.

Fakta:
Rettighetshavere i utvinningstillatelsene 229/ 229B er Eni Norge AS (operatør) – 65 %, Statoil Petroleum AS – 35 %. Produksjonsoppstart for Goliat er planlagt for tredje kvartal 2014.

  • Anslåtte oljereserver: 28 millioner Sm 3 / 174 millioner fat
  • Anslåtte gassreserver: 8 milliarder Sm 3
  • Samlede investeringer: ca 30 milliarder kroner. Årlige driftskostnader: ca 1 milliard kroner

(Kilde: Eninorge.no)

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger