Publisert 22. september 2005

Tester avslørte i sommer at livbåter av denne typen risikerer å få taket slått inn hvis de droppes i for røft vær. Livbåtprodusenten Umoe-Schat-Harding kan ikke bebreides, mener bransjen.

Statoil, som har gjort testene, har anbefalt en bølgehøyde på fire meter som en grense, noe Petroleumstilsynet har sluttet seg til, skriver Aftenbladet.

I høyere bølger enn dette gjør ikke livbåtene lenger jobben. Sannsynlighetsberegninger som meteorolog Roar Hansen i Storm Weather Center har gjort ifølge Aftenbladet, viser at i høstmånedene må man regne med denne bølgehøyden annenhver dag.

– Når vi går inn i vintermånedene stiger dette tallet. Da kan man vente seg at 70 prosent av dagene får vi det vi kaller en signifikant bølgehøyde på fire meter eller mer, sier han.

Maks sju meter
Beregningene er gjort på to års værstatistikk tatt opp ved Gullfaks.

– Det er en kort periode, derfor må jeg ta de nødvendige forbehold, understreker han.

Signifikant bølgehøyde måler et snitt av de største bølgene i en gruppe bølger, og må ikke forveksles med maks bølgehøyde.

– Vi mener at livbåtene vil være robuste i opp til sju meter maks bølgehøyde, sier talskvinne i Petroleumstilsynet, Inger Anda, ifølge Aftenbladet.

Mange spørsmål
Men livbåttestene åpner for en rekke andre spørsmål, og nå skal bransjen i gang med å analysere testrapportene. Ifølge Johanson skal Oljeindustriens Landsforening sette sammen et utvalg der myndighetene er representert sammen med arbeidstakerne.

Hydro er i likhet med Petroleumstilsynet tydelige på at livbåtprodusenten Umoe-Schat-Harding ikke kan bebreides for at så mange som ni norske installasjoner er utstyrt med disse livbåtene.

– Dette handler nok mer om regelverket. Umoe-Schat-Harding har levert det man har bedt om å få. Nå må industrien ordne opp. Det er helt avgjørende at vi får gjenopprettet tilliten til livbåtene, sier Inger Anda i Petroleumstilsynet, i følge Aftenbladet.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger