Publisert 3. desember 2007

President Vladimir Putins parti får nærmest frie hender til å gjennomføre sine planer, etter at hans parti og et støtteparti har fått over 70 prosent av stemmene i søndagens valg.

NTB

Spørsmålet mange nå stiller seg er hva Putin vil bruke det solide flertallet til, og hva som blir hans egen rolle i det framtidige Russland.

Putins parti Det forente Russland fikk 64,1 prosent av stemmene, viser offisielle resultater mandag morgen, etter at 98 prosent av stemmene var talt opp.

Putin vil beholde makten i Russland

To tredels flertall
Støttepartiet Et rettferdig Russland fikk 7,8 prosent av stemmene. Sammen får de to partiene godt over to tredeler av de 450 mandatene i nasjonalforsamlingens annetkammer eller «underhus» Statsdumaen. Dermed har Putin det flertallet han trenger for å kunne endre grunnloven.

Kommunistpartiet lå på andreplass i valget, med en oppslutning på 11,6 prosent. Også nasjonalistpartiet Liberaldemokratene passerte sperregrensen på 7 prosent, og hadde en oppslutning på 8,2 prosent.

Ingen av de sju andre partiene som stilte til valg klarte å komme over sperregrensen på 7 prosent.

Valgdeltakelsen var på over 60 prosent, ifølge valgkommisjonens leder Vladimir Tsjurov.

Protester
Kommunistpartiet akter å protestere mot det offisielle valgresultatet, som partiet mener bygger på fusk. Talsmenn for partiet hevder de har fått inn 10.000 rapporter om uregelmessigheter, og vil be Russlands høyesterett gjennomgå valgresultatet.

Observatørgruppen Golo, som mottar støtte fra vestlige land, sier de har mottatt 3.000 rapporter om uregelmessigheter og press mot velgerne.

USA ber Russland granske rapporter om valgfusk.
– Rapporter fra Russland inneholder påstander om uregelmessigheter i valget. Vi oppfordrer sterkt russiske myndigheter til å granske disse påstandene, sier Gordon Johndroe, talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet i Det hvite hus.

– Vil bli gransket
Nestleder i valgkommisjonen, Nikolaij Konkin, bekrefter at de har fått rapporter om uregelmessigheter, og lover at de vil bli gransket. Men svært få av påstandene tyder på alvorlige, konkrete brudd, sier han.

Enkeltresultater har imidlertid fått enkelte til å stille store spørsmålstegn ved valgresultatet. For eksempel fikk Putins parti hele 99,4 prosent av stemmene i den turbulente republikken Tsjetsjenia, ifølge offisielle resultater.

Velger etterfølger
Talsmenn for Kreml sier valgresultatet viser overveldende støtte for Putins reformer, og gir partiet et meget sterkt utgangspunkt før valget på ny president i mars 2008.

Etter russisk grunnlov kan ikke Putin stille til gjenvalg for en tredje periode på rad. Hans parti Det forente Russland skal på sin kongress 17. desember nominere sin kandidat til presidentvalget. Analytikere mener Putin uansett vil sikre seg en posisjon der han kan ha stor makt over Russlands videre utvikling.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger