Publisert 18. januar 2013

En etter en går inn i turbussen som venter tett inntil hovedinngangen til Radisson Blu Atlantic Hotell, Stavanger. Alle hilses velkommen av Region Stavanger, i skikkelse av den smilende salgssjefen Per Morten Haarr. En verdiskapende sammenkomst venter – ikke i Stavanger, men på Bryne., God stemning på Aarbakke.

Per Morten Haarr (t.h.)

Live og Mathias Eidem fra Tekna.

Lawrence Philip Kington Blair Oliphant.

Haggisen kuttes opp.

Einar Otto, Bryne Kro & Hotell.

Haggis, kålrotstappe og potetmos.

John Donnelly på banjo.

Bjørn K. Langjordet, Norgesdekk.

Anne Gravdal, IKM Consultants (t.v.)

Skotsk folkedans.

– Skal vi ta sikkerhetsinstruksene på italiensk? spør bussjåføren muntert, og styrer bussen vekk fra brosteinene.

Et unisont «ja» kommer fra 20 bussreisende som på ett eller flere vis kan knyttes opp mot ingeniørvirksomheter på og rundt Bryne. En dresskledd herre fra rad nummer tre går bakerst i bussen og legger en hånd på skulderen til en lavmælt mann som takker for sist.

På Breimyra 1 går alle ut av bussen. En omvisning står for tur i industrihallen til Aarbakke AS, teknologiselskapet med en målsetting på 1,2 milliarder kroner i omsetning de neste fem årene. Sjefen selv, Inge Brigt Aarbakke, geleider forsamlingen gjennom en maskinjungel som ikke må fotograferes.

– For de ansatte og deres familier kan vi tilby spa og treningssenter til fritt bruk, sier han og stopper foran to panoramavinduer som viser et spa og et treningssenter – godt synlig fra hallens mange arbeidsstasjoner.

Det går fort

Før man vet ordet av det er Aarbakkes maskinvisning over, og bussen traver videre til reisens opprinnelige mål: Bryne Kro & Hotell. Her skal skottenes favorittlandsmann, Robert Burns, også kjent som «folkets poet», feires med nasjonalretten haggis. Mannen som hyllet vennskapet med blant annet «Should old acquaintance be forgot» ville ha fylt 254 år i år.

– Vet du hva som er i haggisen?

– Ja. Saueinnvoller.

Det nippes i glass. I og rundt munnpartiet er det konstant aktivitet. Luft strømmer til neseborene og siger ut igjen med et hint av fersken, helt ytterst på tungen. I svelg og hals er flammene slukket, men i brystkassen varmer det fortsatt.

Den obligatoriske skålen starter kvelden på Bryne Kro & Hotell. Etter en høytidelig innledning fra en vaskeekte skotte, Lawrence Philip Kington Blair Oliphant, startet kveldens hovedaktivitet: Fortæring av hovedretten haggis, med kålrotstappe og potetmos som tilbehør. Og god drikke.

Dette var ikke en aktivitet som de fremmøtte tok lett på. Man nippet forsiktig til det som var av drikkevarer. Men selv om jobben sponset mat og drikke, var det ikke det som var årsaken til at omtrent 60 påmeldte i forskjellige aldre fant veien hit. Årsaken er rett og slett at man har erfart at det er hyggelig, svært inkluderende og ikke minst godt for næringen.

– Region Stavanger er en pådriver for å få flere energiarrangementer til regionen sammen med lokalt næringsliv og forskningmiljø, ikke minst gjennom lanseringen av Year of Energy. Vi har en rekke spennende energikonferanser i arbeid, blant annet sammen med SPE, EAGE og ASME, sier Per Morten Haarr og ser utover folkemengden, blant dem Finn Roar Aamodt (Statoil), Odd Magnar Johnsen (Ocean Rig), David Milas (Noreco) og to damer fra Dolphin Drilling.

Noen minutter senere klapper de i takt til skotsk folkemusikk.

Kulturelle
Sangprestasjonene og pågangsmotet var det ingenting å si på denne kvelden. Som en del av Burns Supper bestod den kulturelle underholdningen av sekkepipespilling med allsang og kiltbretting, noe som senere førte til opplæring i skottsk folkedans, deklamering av Jakob Sande og et par rølpevitser.

– Det viktigste med denne sammenkomsten var å fremme interessen for verdiskapningen som pågår her, påpeker Inge Brigt Aarbakke. Han har drevet Aarbakke AS i 33 år og har ingen planer om å bremse utviklingen nå.

– Det er viktig å få flere ingeniører hit, avslutter han.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger